Wat maakt openluchtzwembaden zo leuk? ‘Je bent één met de natuur’

Foto: Omroep West

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wat is nu het leukste openluchtzwembad van de regio? Met het warme weer was het zondag opnieuw enorm druk bij de zwembaden. 

In Koudekerk aan den Rijn had het weinig gescheeld, of het gemeentebad had er niet meer geweest. Het werd in 1994 overgekocht door de bewoners die iedere zomer met vrijwilligers het openluchtbad ook echt open houden. 'We zijn een zwembad voor de gemeenschap, door de gemeenschap', vertelt voorzitter Jorrit Wulffers.

'Beveiliging is dan ook niet nodig’, gaat de voorzitter van het bad verder. ‘Het is hier eigenlijk altijd gemoedelijk, gezellig. Er gebeuren maar weinig dingen. Dat komt ook doordat het echt een dorpsbad is. Alle vrijwilligers komen uit het dorp.'

Overal waar je kijkt, zie je spullen die bij elkaar zijn gesprokkeld door vrijwilligers. Zo ook bijvoorbeeld de glijbaan. Die is ooit een keer gevonden door een vrijwilliger die hem in België vond. ‘Zodoende hebben we de eigenaar benaderd en het overgekocht en met vrijwilligers deze kant op gekregen. Zonder vrijwilligers kunnen we ook echt niks.’

Want wat zou er gebeuren als er geen vrijwilligers waren? 'Dan zouden er huizen staan. De gemeente zou hier dan woningen gaan bouwen. Het feit dat hier alles door dorpsgenoten wordt gedaan, voorkomt dat', besluit de voorzitter.

'Gemoedelijke sfeer'

Een badgast beaamt dat. 'Ik kom hier vaak als oma dan met mijn kleinkinderen, en ik kom hier altijd dan weer andere oma’s tegen die op hun beurt ook weer met de kleinkinderen hier komen zwemmen. Dat is enorm gezellig. Dat is ook wat deze plek zo leuk maakt', aldus een van de badgasten.