Wat te doen bij slecht weer als terrassen open mogen? ‘Uitvoering wordt een dingetje’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Het idee is heel leuk, maar de uitvoering wordt een dingetje', zegt Daniëlle Paats van Bar-Biefstro DAAN. Een week geleden maakten demissionair premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) bekend dat de terrassen vanaf 31 maart mogelijk open mogen. 'Je zit met het weer. Als de dag begint met mooi weer en het gaat regenen, mogen de gasten niet naar binnen.' Het terras overkappen met een tent, mag niet. 'Dan is het toch een soort van binnen.'

Als de terrassen daadwerkelijk heropend worden, lijkt dat voor maximaal vijftig mensen tegelijk. De tafeltjes moeten op anderhalve meter afstand staan en per tafel mogen twee mensen plaatsnemen. Die richting wordt vooralsnog vanuit Koninklijke Horeca Nederland meegegeven aan horeca-ondernemers, in afwachting van definitieve regels. DAAN, gevestigd in de Alphense Julianastraat, heeft een terras aan de Oude Rijn met 125 zitplaatsen.

Paats denkt, en hoopt, dat restaurants in mei weer open mogen zoals voor de lockdown. 'Ik denk dat je dan weer binnen en buiten open mag', spreekt ze verwachtingsvol in het radioprogramma Studio Quarantaine op Studio Alphen.

Precies één jaar geleden

De mogelijke heropening van de terrassen is het eerste beetje licht aan het einde van de tunnel. Deze maandag is het op de dag af één jaar geleden dat alle horeca abrupt de deuren moest sluiten. De meeste restaurants en cafés mochten in de zomer vier maanden open, maar uitgaansgelegenheden niet. 'En collega's die geen terras hebben, mogen vanaf 31 maart ook nog niet open', voegt Paats toe.

Van vier horeca-ondernemers in de gemeente Alphen aan den Rijn is bekend dat zij afgelopen maand hebben besloten om de deuren niet meer te openen. 'Ik hoop dat alle horeca in Alphen het overleefd. We gaan knallen als we weer open mogen.'

Hieronder is het radio-interview met Daniëlle Paats te beluisteren. Studio Quarantaine wordt iedere zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur uitgezonden op Studio Alphen.