Waterpeil in rivieren en sloten stijgt opnieuw: ‘Gemalen konden niet op volle toeren draaien’

Via de gele buis boven de weg wordt het water weggepompt Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Opnieuw stijgt het waterpeil als gevolg van regen dezer dagen en nieuw smeltwater vanuit de Alpen. Maar evenals rond de feestdagen leidt dat niet tot problemen in onze regio, meldt Hoogheemraadschap van Rijnland.

'Dat komt onder andere doordat wij hier geen grote rivieren hebben die vrij stromen door het gebied. De Oude Rijn is weliswaar een vertakking van de grote rivier de Rijn, maar staat niet rechtstreeks in verbinding met die rivier en is onderdeel van ons eigen watersysteem. Daardoor kunnen wij het waterpeil in de Oude Rijn beter aansturen', verklaart een woordvoerder opnieuw.

'Tegen de tijd dat het water ons gebied binnenkomt is het waterpeil bovendien al behoorlijk gezakt, door de route die het water heeft afgelegd door ons land', vervolgt de beheerder van de wateren in onze gemeente. 'Tot slot kunnen wij overtollig water afvoeren op zee en op het Noordzee kanaal in plaats van op de rivieren. De meeste andere waterschappen kunnen dat niet.'

'Ondanks dat we het water kunnen afvoeren op zee en het Noordzeekanaal heeft onze boezem het zwaar. De hoeveelheid neerslag en storm Henk hebben ervoor gezorgd dat we onze gemalen niet op volle kracht konden laten draaien, met als gevolg dat we de vele neerslag niet gelijk konden afvoeren. Inmiddels is storm Henk voorbij en draaien we weer op volle kracht.'

Weersverwachting

In de nacht van donderdag op vrijdag is veel regen gevallen en ook deze vrijdag wordt overdag nog veel neerslag voerwacht. 'Na vrijdag is de verwachting dat er een drogere periode aankomt. Met de droge periode wordt het ook koud en kan het gaan vriezen. Vooralsnog zal dit geen problemen geven in het watersysteem. De temperatuur van het water is nog te hoog dat dit gelijk tot bevriezing komt', voorziet het hoogheemraadschap.

Lees ook: Hoogwater: sloot overstroomt en weg staat blank, noodpomp geplaatst