Wegwijzers moeten eenvoudiger om verkeersveiligheid in gemeente Alphen aan den Rijn te verbeteren

Foto: Jeron Groeneveld

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeente Alphen aan den Rijn werkt aan een beleid voor wegwijzers in het verkeer. Er zijn verschillende wijzen van wegwijzers in de gemeente Alphen aan den Rijn. Maar sommige wegwijzerborden voldoen niet aan de landelijke richtlijnen.

Tot nu toe had de gemeente nog geen beleid voor wegwijzers en daardoor is er bij de huidige borden geen sprake van één duidelijke richtlijn. Daarom wil de gemeente een nieuw beleid opstellen. Op deze manier moet bij het plaatsen van wegwijzers één lijn worden getrokken. De borden moet ook eenvoudiger worden zodat ze herkenbaar zijn voor weggebruikers.

Ondanks de opkomst van navigatiesystemen blijven de wegwijzers belangrijk in het verkeer. ‘De wegwijzerborden hebben een geografische en toeristisch-recreatieve functie. Dit zorgt ervoor dat (recreatieve) doelen makkelijker te vinden zijn en het draagt bij aan het imago van Alphen aan den Rijn als een gastvrije gemeente. Het stimuleert de lokale economie’, licht de gemeente toe.

Ook zorgen goede wegwijzers volgens de gemeente voor betere verkeersveiligheid omdat weggebruikers minder zoekend om zich heen kijken en daardoor beter op het verkeer kunnen letten. Daarnaast wil het gemeentebestuur minder borden op straat en in het nieuwe beleidsplan moet worden bepaald wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer.

Lees ook: Bezuinigingen: Theater Castellum, een opgeknapt centrum of citymarketing?

Er zijn verschillende soorten wegwijzers die onder het beheer van de gemeente vallen. Zo vallen verkeersborden voor auto’s, toeristische en lokale trekpleisters, industrie- en sportterreinen, voetgangerspaden en knooppunten voor fiets-, wandel-, ruiter- en sloeproutes onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.