WerkVinden Alphen bestaat 10 jaar: ‘Baan is beste zorg voor mensen’

Wethouder Gert-Jan Schotanus Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Bij het 10-jarig jubileum van WerkVinden Alphen prees wethouder Gert-Jan Schotanus donderdag de kracht en inzet van de vrijwilligersorganisatie die al zo’n duizend werkzoekenden aan een baan hielp.

‘Ten eerste vormen vrijwilligers steeds meer het cement van onze samenleving en daarnaast is het hebben van een baan in mijn ogen de beste zorg voor mensen. Ik juich het toe dat er zoveel persoonlijke kwaliteit wordt ingezet via de vrijwilligerslijn. De kracht van WerkVinden Alphen zit in het lokale en de samenwerking met allerlei lokale stakeholders,’ aldus de Alphense wethouder.

Er zit een golfbeweging in het aantal werkzoekenden, want in de beginjaren van WerkVinden Alphen telde Nederland erg veel werklozen en zorgde dat voor een natuurlijke aanwas van het aantal vrijwilligers bij de stichting. Op een gegeven moment waren zelfs 55 vrijwilligers actief.

Vrijwillig, niet vrijblijvend

Nu is er al een tijdje sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Toch blijven mensen een beroep doen op de stichting en weten ze het kantoor in de Alphense bibliotheek, waar je op gezette tijden gewoon kunt binnenlopen en kennismaken, te vinden.

Colinde van Vliet, al vele jaren werkzaam in de personele dienstverlening en sinds eind 2021 ook vrijwilliger bij WerkVinden Alphen, vat het werk van de stichting treffend samen: ‘Wat wij doen is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.’ Bestuurslid Nico Moen voegt daaraan toe: ‘Als we je helpen, moet je wel willen.’

Door te werken met vier verschillende fasen wil de stichting op een gestructureerde manier werkzoekenden weer aan een baan helpen. Die fasen zijn achtereenvolgens: ontslag, op orde krijgen, ontwikkelen en solliciteren.

Persoonlijke begeleider

In elke fase biedt WerkVinden Alphen speciale workshops. Ook is er tegenwoordig hulp mogelijk door middel van een buddy: een persoonlijke begeleider die een arm om je heen slaat en helpt met het uitstippelen van de vervolgstappen.

Tijdens de feestelijke jubileumviering kwamen twee buddy’s aan het woord, die uitlegden dat hun startpunt is het scheppen van een vertrouwensband met de werkzoekende. Ook vertelden twee voormalig werkzoekenden hoe zij de hulp van hun buddy hadden toegepast. Dat ging soms in fasen. Als het eerste alternatief niet in de smaak viel, bleek een nieuwe zoekrichting wel succesvol.

Lees ook: Stichting WerkVinden Alphen helpt mensen belangeloos op weg naar nieuwe baan