Wie is Leo Maat, de nieuwe GroenLinks-wethouder in Alphen aan den Rijn?

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Leo Maat is de nieuwe wethouder van GroenLinks in de gemeente Alphen aan den Rijn. De 63-jarige Maat wordt de eerste wethouder van GroenLinks ooit in de gemeente.

Maat is sinds juni 2014 wethouder in de gemeente Wassenaar. Daar is hij portefeuillehouder ruimtelijke ordening en duurzaamheid. Saillant detail is dat Liesbeth Spies, nu burgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn, destijds formateur was van de nieuwe coalitie in Wassenaar.

Van 2008 tot 2014 was Maat wethouder in Leiderdorp, van 2005 tot 2008 was hij raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks in Voorschoten.

Klimaatprogramma Wassenaar

In 2015 stelde de gemeente Wassenaar een klimaatprogramma op, onder auspiciën van wethouder Maat. Achteraf blijkt dat zeer ambitieus geweest te zijn. In 2040 wil Wassenaar klimaatneutraal zijn. Daarnaast wilde de gemeente in 2018 al twaalf procent van alle benodigde energie duurzaam opwekken. Dat blijkt nu maar zo’n twee a drie procent te zijn.

Het televisieprogramma De Monitor van KRO-NCRV maakte in maart dit jaar een reportage over de duurzaamheidsopgaven die gemeenten in Nederland hebben. Ook de gemeente Wassenaar kwam daarin aan bod. 'Gruwelijk', was de eerste reactie van Maat toen hij inzag wat de impact op het landschap zou zijn wanneer alle benodigde zonnepanelen en windturbines binnen de gemeentegrenzen geplaatst zouden worden. 'Dat was superdom. Je moet geen dingen opschrijven die je niet waar kunt maken', reageerde Maat, verwijzend naar het in 2015 opgestelde klimaatprogramma.

Tegenover journalisten van De Monitor verklaarde Maat daarnaast dat hij in de komende collegeperiode voorstellen wilde doen aan de Wassenaarse raad om heel concreet zonneweiden en windmolens in Wassenaar mogelijk te gaan maken en te gaan plaatsen. Met zijn transfer naar Alphen aan den Rijn zit dat er in ieder geval voor hem niet meer in.

Loopbaan

Maat werkte van 1980 tot 1986 als journalist bij het Leidsch Dagblad en van 1986 tot 2002 als journalist bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Tussen 2002 en 2008 was hij werkzaam bij het Openbaar Ministerie (OM), onder meer als persvoorlichter. Aanvankelijk was Maat lid van de Partij van de Arbeid, maar stapte in 2005 over naar GroenLinks.

Nevenfuncties

Maat is lid van het algemeen bestuur van afvalinzamelingsbedrijf Avalex, het samenwerkingsverband Gemeenschappelijke Vuilverwerking Leiden en omstreken (Gevulei) en Omgevingsdienst Haaglanden. Daarnaast is Maat bestuurslid van de provinciale afdeling van GroenLinks in Zuid-Holland.