Woonforte verhoogt huurprijzen met gemiddeld 2,1 procent

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Woningcorporatie Woonforte kondigt aan de huurprijzen dit jaar te verhogen. De huurprijs van woningen in Alphen aan den Rijn, Boskoop, Zwammerdam en Aarlanderveen stijgt dit jaar gemiddeld met 2,1 procent.

Voor huurders met een inkomen tot de sociale huurgrens stijgen de prijzen met gemiddeld 1,6 procent. Woningen met een huur onder de huurtoeslaggrenzen worden niet verder verhoogd tot deze grenzen. Dat doen we omdat de huurtoeslag dan de huurverhoging grotendeels vergoedt', meldt Woonforte. 'Hierdoor krijgen zo’n 1.100 huurders een lagere huurverhoging dan 2,3 procent.'

Huishoudens met een hoger inkomen worden door de woningcorporatie zwaarder belast. Eenpersoonshuishoudens met een jaarinkomen tussen de 47.077 en 55.500 euro gaan 25 euro per maand meer aan huur betalen, de huur gaat met 50 euro per maand omhoog bij een jaarinkomen van meer dan 55.500 euro. Voor tweepersoonshuishoudens geldt een verhoging van 25 euro per maand bij een jaarinkomen tussen de 54.478 en 74.000 euro, 50 euro per maand bij een jaarinkomen hoger dan 74.000 euro.

Vrijesectorwoningen van Woonforte krijgen een huurverhoging van 3,3 procent. Ook de huurprijs van niet-woningen, zoals garages, parkeerplaatsen en bergingen, wordt met 3,3 procent verhoogd. Deze week ontvangen huurders van de woningcorporatie een brief met meer informatie over de huurverhoging.

Uitzonderingen

De huurprijzen van woningen met de lage energielabels E, F en G worden niet verhoogd. Volgens de woningcorporatie gaat het om bijna 2.000 woningen waarvan de huurprijzen gelijk blijven. De woningcorporatie doet dit omdat deze huurders meer last kunnen hebben van de stijging van de energieprijzen. Ook de huurprijzen van woningen waar een sloopbesluit voor is aangevraagd, stijgen niet.