Woonforte verhoogt huurprijzen woningen met 1,3 tot 5,2 procent

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Ook dit jaar stijgen de huurprijzen van sociale sector-woningen in Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Boskoop en Zwammerdam. Woningcorporatie Woonforte verhoogt de maandelijkse bedragen met 1,3 tot 5,2 procent.

Meer dan de helft van alle huurders zal per 1 juli 1,3 procent meer gaan betalen. Deze mensen wonen in een sociale huurwoning waarvoor zij op dit moment een bedrag betalen dat meer dan zeventig procent van de zogeheten maximale huurprijs is. Wie momenteel minder dan zeventig procent van de maximale huurprijs betaalt, krijgt een huurverhoging van maximaal 3,9 procent.

De maximale huurprijs wordt berekend op basis van onder meer de oppervlakte van de woning, de keuken, WOZ-waarde en het energielabel. De woningcorporatie stelt dat de huurverhoging gemiddeld lager ligt dan het landelijk moyenne.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Huishoudens met een gezamenlijk jaarinkomen van meer dan 43.574 euro die een huurprijs van minder dan 737,14 euro per maand betalen, krijgen een inkomensafhankelijke huurverhoging van 5,2 procent. Is de huurprijs hoger dan 737,14 euro, stijgt de som met 2,6 procent. De huurprijzen van woningen die gesloopt worden gaan niet omhoog.

Eind maart maakte Woonforte bekend dat huurders die door de coronacrisis in betalingsproblemen komen, contact kunnen opnemen met de woningcorporatie over de huurbetaling.

Lees ook: Werktijdverkorting of baan verloren, kom je in aanmerking voor huurverlaging of -bevriezing?