Zaken zijn Zaken: spotlight op AI-kansen voor lokale ondernemers

Pim Perquin, Jerom Kok, Bob Riethorst en Tino Meijn Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bob Riethorst van Forwardis en Jerom Kok van Savvy.codes zetten maandagavond de schijnwerpers op de revolutionaire ontwikkelingen in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) en de betekenis ervan voor lokale ondernemers, in het radioprogramma Zaken zijn Zaken bij Studio Alphen. 

De gasten benadrukten hoe AI, in het bijzonder generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT, de manier waarop we over computerintelligentie denken, transformeert. AI is nu toegankelijker voor het grote publiek, waardoor de mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren, nu binnen handbereik zijn', licht Bob toe.

Jerom voegt hieraan toe dat de rol van mensen in de toekomst verschuift van controleren naar instrueren, wat de betrokkenheid bij AI verder zal stimuleren. Beide experts zijn het erover eens dat de technologie snel evolueert, waarbij AI-systemen steeds beter worden.

Gevolgen voor werk

In het gesprek is ook de impact van AI op de arbeidsmarkt besproken. 'Robots en AI-systemen nemen niet alleen taken over, maar werken ook samen zonder menselijke tussenkomst, dat onthult nieuwe vormen van samenwerking en efficiëntie', verklaart Bob.

Voor ondernemers benadrukken beide gasten de noodzaak om AI te omarmen, ondanks de natuurlijke weerstand tegen verandering. 'AI biedt ondernemers de kans om efficiënter en sneller te werken, vooral nu er sprake is van een personeelstekort', legt Jerom uit.

De noodzaak voor betere AI-educatie werd ook besproken, met een oproep om AI grondiger te integreren in het onderwijs om toekomstige generaties voor te bereiden.

Ambitie

Tenslotte is de ambitie van Alphen om de eerste AI-stad van Nederland te worden belicht. Deze ambitie, gedreven door de Stichting AlphenDigitaal, biedt een unieke kans voor ondernemers uit het hele land om te experimenteren en kennis te delen in een ondersteunende omgeving, vinden de studiogasten. 'Alphen's cultuur en faciliteiten maken het de ideale plek voor AI-innovatie', concludeert Bob.

Volgens Stichting AlphenDigitaal biedt deze ontwikkeling voor lokale ondernemers en belanghebbenden een spannende mogelijkheid om aan de voorhoede te staan van AI-innovatie en -toepassing, die de toekomst van het bedrijfsleven in Alphen en daarbuiten vorm zal geven.