Zaken zijn Zaken: ‘Stagiairs in Alphen noodzakelijk voor hogere arbeidsparticipatie’

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Om de lage werkloosheid en hoge arbeidsparticipatie in Alphen aan den Rijn ook in de toekomst te waarborgen, zijn volgens ondernemers meer en beter gekwalificeerde stagiairs van essentieel belang. Mede daarom organiseert MBO Rijnland in samenwerking met ondernemersvereniging VOA op donderdag 11 mei voor de eerste keer een stage- en bijbaanfestival.

In de relatie tussen stagiair en ondernemer is aan beide kanten verbetering mogelijk. ‘Juist daarom is er sinds kort een stagepact gesloten waarin de rechten en plichten van zowel stagebedrijven als stagiairs beter zijn geregeld’, vertelt Dick Feddes van advocatenkantoor Teekens Karstens in het radioprogramma Zaken zijn Zaken. Hij doelt daarmee op afspraken op het gebied van beloning, begeleiding en inclusiviteit.

‘In de praktijk zien we nog te vaak het zogenaamde groenplukken door werkgevers,’ zegt Marc Schoorel van MBO Rijnland. ‘Studenten krijgen dan voor het einde van hun studie al een baan aangeboden. Dat klinkt aantrekkelijk op de korte termijn, maar de ervaring leert dat studenten daar later spijt van krijgen omdat ze dan geen diploma op zak hebben. Werkgevers ontnemen daarmee jongeren hun toekomstkansen.’

Inzicht in eigen mogelijkheden

Uit eigen ervaring kent Mirko Ophoff, directeur Vlasman Sloopwerken, de voordelen van een stage. Hij is daardoor zelf tot het inzicht gekomen dat hij meer geschikt was voor een kantoorbaan dan een baan in de uitvoering. Het motiveerde hem om aan een hogere technische opleiding te beginnen en heeft via die weg een glansrijke carrière opgebouwd. ‘Zonder mijn stageperiode was niet mogelijk geweest,’ zegt hij daarover.

De gasten in de radio-uitzending zijn het erover eens dat het bij stages niet alleen om jongeren hoef te gaan. Ook de bankmedewerker die op een zijspoor komt na een reorganisatie, de vluchteling die in Alphen komt wonen of de oudere die nog niet met pensioen wil kan een stage lopen en ontdekken of er een klik zit met het bedrijf. 

Zaken zijn Zaken is het zakelijke radioprogramma van Studio Alphen. De uitzending van zondag 9 april is hieronder als podcast te beluisteren.