Zeven doden bij schietpartij in Alphen (update)

Zeven mensen zijn bij een schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen a/d Rijn om het leven gekomen. Onder hen ook de dader, die in supermarkt C1000 om zich heen schoot.

Elf mensen raakten gewond waaronder drie zwaargewonden. Enkele van hen zijn nog in levensgevaar. De politie bevestigt dat er een dader is. De zoektocht naar meerdere daders is gestaakt.

Rond 12.15 uur opende de schutter, gekleed in een bomberjack en legerbroek, het vuur in een bomvol winkelcentrum. Met een mitrailleur schoot hij ongeveer dertig keer. Ooggetuigen melden dat de man ongeveer 25 jaar oud is en blond haar heeft. Over het motief is nog niets bekend. Na de schietpartij ontstond een chaotische situatie en probeerden mensen in allerijl te vluchten. Rond 13.45 uur verliet een grote groep ongedeerde mensen het winkelcentrum. Zij hebben het drama overleefd. Winkelcentrum Ridderhof is afgesloten.

De explosieven opruimingsdienst onderzoekt een auto bij winkelcentrum Ridderhof. Daar zouden explosieven zijn aangetroffen. Het Openbaar Ministerie kan dat noch bevestigen, noch ontkennen. Uit voorzorg zijn winkelcentra Aarhof, Atlas en Herenhof ontruimd. We nemen geen enkel risico. Het is onbekend of er nieuwe dreiging in, aldus Eenhoorn.

Burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn noemt de schietpartij een ramp van ongekende omvang. Hij zei dat op de persconferentie. Het is te verschrikkelijk voor woorden. Hij sprak van een bijna niet te begrijpen situatie. Eenhoorn sprak zijn medeleven uit aan de slachtoffers en hun familie. Voor de betrokkenen is opvang geregeld in een kerkgebouw en op het politiebureau.

Gemeente Alphen heeft een publieksnummer geopend: 0172-465073. Mensen die aanwezig waren bij de schietpartij en vragen hebben of hulp nodig hebben worden verzocht naar zalencentrum De Bron (Troubadourweg 2) te komen. Slachtoffers en familie van slachtoffers worden opgevangen in het politiebureau. Ook het landelijk telefoonnummer 0900-0101 is geopend. Op internet is een condoleanceregister opengesteld voor de dodelijke slachtoffers.

 

Bron: Alphen Stad FM