Zuid-Holland kijkt naar centrumlinkse coalitie: ‘Niemand sluit elkaar op voorhand uit’

Foto: ANP

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Na de overweldigende verkiezingsoverwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) staat verkenner Fred Teeven voor een grote opgave om te onderzoeken welke mogelijkheden er op tafel liggen voor de vorming van een nieuw college van de Provinciale Staten in Zuid-Holland. De informateurs zullen de komende periode met de politieke partijen BBB, VVD, CDA, GroenLinks en Partij van de Arbeid als eerste optie om tafel zitten. Dat maakte Teeven woensdag bekend tijdens de eerste vergadering op het provinciehuis.

Een mogelijkheid tot een centrumlinkse coalitie wordt volgens Teeven onderzocht op basis van inhoud, relaties en 'een stabiele meerderheid die verder kan bouwen.' Hij doelt hiermee op de combinatie PvdA met GroenLinks. De BBB zal met de coalitievormingen als grootste partij het voortouw in de formatie nemen.

Als blijkt dat de partijen er gezamenlijk niet uitkomen, wordt gekeken naar een tweede optie met de BBB, VVD, CDA, JA21 en de PVV. In beide opties worden de partijen BBB, VVD en CDA als motorblok gezien. 'Het is heel fijn om te horen dat alle partijen elkaar op voorhand nog niet uitsluiten. Dat schept vertrouwen', reageert Teeven. Daarnaast raadt hij af om met de partijen D66, PvdD, ChristenUnie, Forum voor Democratie, SP, 50Plus en Volt een college te vormen.

Positief voorwaarts

De voorman van de BBB, Hans Veentjer, kijkt tevreden naar de opties die nu op tafel liggen. Daarbij spreekt hij zijn voorkeur uit voor de eerste mogelijkheid, omdat er dan sprake zou zijn van een stabiele coalitie. 'Op voorhand gaan we die kant op.'

Maar als grootste partij wil hij met de formatie wel zijn stem laten gelden. 'Het voorstel moet naar ons toe kunnen bewegen.' Als blijkt dat de partijen in de eerste mogelijkheid dwars gaan liggen, laat Veentjer weten ook 'met een centrumrechtse coalitie te kunnen leven'.

Geen tijd te verliezen

Maar er moet wel haast worden gemaakt, vindt Commissaris van de Koning Jaap Smit. 'We hebben weinig tijd te verliezen met elkaar. De provincie Zuid-Holland heeft op dit moment dappere politici en bestuurders nodig die knopen durven door te hakken. Ga aan de slag!' luidt de hartenkreet van Smit. De vorige keer duurde het bijna zes maanden voordat er een coalitie kwam.

Toch houdt Smit ook zijn hart vast. Zo kan het volgens hem de komende tijd 'best ingewikkeld worden'. 'We hebben weinig tijd te verliezen met elkaar. Er ligt een grote verantwoordelijkheid op de schouders van BBB en maatschappelijke vraagstukken komen op het bord van de provincie terecht.' Er is volgens hem een taak weggelegd voor de fracties om gezamenlijk een andere weg in te slaan waar oplossingen worden genomen. 'Heel belangrijk is dat we die weg naar elkaar vinden.'

Samenwerking PvdA/GroenLinks

Teeven noemde eerder al de stabiele partijen PvdA en GroenLinks. Ook in de zaal werd gesproken dat er straks mogelijk geen vijftien fracties meer zijn, maar veertien. Daarmee wordt gedoeld op een fusie van de fracties van beide partijen, waardoor een links blok ontstaat.

Vooralsnog zijn er geen harde uitspraken gedaan en staat deze combinatie nog in de kinderschoenen. Fractievoorzitter van GroenLinks, Sinan Özkaya laat weten dat de samenwerking met de PvdA de komende tijd verder zal worden bestendigd. 'Daarmee wordt de trend gebroken met het huidige landschap in de versnipperde politiek.'

Lees ook: BBB krijgt zetel minder bij definitieve uitslag provincie, gelijk met VVD