Zwemles en zwemkaartje duurder: AquaRijn en De Hoorn hebben financiële zorgen

Foto: De Thermen 2

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zwembaden AquaRijn en De Hoorn in Alphen aan den Rijn redden het dit jaar niet meer met het subsidiebedrag dat zij ontvangen. Daarvoor waarschuwt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad.

Gestegen energiekosten, met name door een nieuw contract dat sinds 1 januari van kracht is, worden als belangrijkste reden genoemd door het gemeentebestuur.

Maar ook moet De Thermen2, zoals de exploitant van beide zwembaden heet, hogere salarissen betalen als gevolg van een nieuwe CAO en ontkomt het bedrijf niet aan de algehele inflatie op gebruikelijke kosten.

Buitenbad

Maatregelen die De Thermen2 neemt zijn de prijzen voor zwemles, een regulier zwemkaartje en verhuur aan verenigingen te verhogen met vijf procent. 'Hiermee zijn prijzen voor gebruik vergelijkbaar met zwembaden uit de regio, maar naderen we mogelijk ook een grens waarbij het gebruik gaat afnemen vanwege de kosten voor de gebruikers met lagere inkomens', stelt wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan, sport).

Het buitenbad van De Hoorn wordt dit jaar niet meer verwarmd. Dat levert volgens Schotanus een kleine besparing op. 'Het niet meer verwarmen van de buitenbaden is een landelijke trend', zegt de wethouder. Het recreatiebad van De Hoorn is in de winterperiode op dinsdag- en donderdagmiddag eerder gesloten dan gebruikelijk.

Extern onderzoek

Het college schrijft dat de zorgen over de financiering van de zwembaden al langer bekend zijn en dat De Thermen2 en de gemeente al geruime tijd in gesprek zijn hierover.

De keuze is nu gemaakt om een extern onderzoek uit te voeren naar welke mogelijkheden en besparingen er zijn binnen de huidige exploitatie. In juni moet het onderzoek klaar zijn.

Lees ook: Jary Göbel over ambities zwembaden: 'Meer dan een bak water'