10 miljoen euro brug of tunnel Boskoop, twee nieuwe wegen naar Gemeneweg

Foto: Jeron Groeneveld

BOSKOOP/HAZERSWOUDE-DORP - De gemeente Alphen gaat ongeveer 10 miljoen euro reserveren voor de nieuwe oeververbinding die bij Boskoop moet komen. Over tweeënhalve week stemt de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn in - conform het coalitieakkoord - met dat voorstel van wethouder Kees van Velzen (CDA), zo bleek tijdens de laatste commissievergadering van de gemeenteraad.

Ook de provincie Zuid-Holland komt met geld voor de nieuwe oeververbinding. Of dat een brug of tunnel wordt en op welke locatie die komt, is nog niet bekend. Het meest realistische scenario lijkt op voorhand een tunnel ter hoogte van de Halve Raak. Pas nadat onderzoek naar de meeste ideale situatie is afgerond, wordt een keuze gemaakt voor een brug of tunnel en de locatie.

Het artikel gaat verder onder dit interview met Kees van Velzen 

Toch is er ook kritiek. Actievoerder Anton Rijkaart, die grote problemen voorziet voor Boskoop en Hazerswoude-Dorp als de Verlengde Bentwoudlaan wordt aangelegd, vindt dat vrachtwagens geweerd moeten worden van de Zijde.

'Er moet een veilige route voor de kinderen komen. Twee jaar geleden is een scholier doodgereden bij de hefbrug. De kinderen fietsen met hun schouder tegen het vrachtverkeer aan. Moeten er nog meer ongelukken komen? Het is waanzin!', stelt Rijkaart.

Het artikel gaat verder onder dit interview met Anton Rijkaart 

Ook gaan de plannen om twee nieuwe wegen aan te leggen vanaf de Gemeneweg (N209) naar Hazerswoude-Dorp door. Het verkeer in de Dorpsstraat moet met 35 procent afnemen, berekent de gemeente Alphen, dankzij twee nieuwe wegen via de Jan van Eijcklaan en via de Breitnerlaan. Daar is in de gemeenteraad een ruime meerderheid voor. Ook al zijn er weerklanken vanuit het dorp. 'Ik denk dat 80 procent van het dorp voor is en 20 procent niet', aldus Van Velzen.

Bewoonster Elly van de Beld is een van hen de tegenstanders. 'Dit is voor mensen die in hun koopcontract hebben staan dat ze in een nieuwbouwwoonwijk komen te wonen met een autoluwe weg onverteerbaar. Het is een fijnstofontwikkeling en lawaai waar je niemand mee wil opschepen.' Van de Beld pleit voor de aanleg van een weg aan de achterzijde van Weidelanden en een aparte landweg voor tractoren.

Het artikel gaat verder onder deze interviews met Kees van Velzen en Elly van de Beld 

Onderaan dit artikel kun je de interviews over het verkeer in Boskoop en Hazerswoude beluisteren