3x3-basketballers kwartfinalist op Olympische Spelen, directe plaatsing halve finales lonkt

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Nederlands 3x3-basketbalteam heeft zich maandag geplaatst voor minimaal de kwartfinales van de Olympische Spelen. Na het nipte verlies tegen België eerder op de dag, won Oranje 's middags (Nederlandse tijd) van Polen. Daardoor kan The Orange Lions een plek bij de beste zes in de poule niet meer ontgaan. Met nog één groepswedstrijd te gaan kan Nederland zich zelfs nog rechtstreeks plaatsen voor de halve finales.

16-16 was de stand na tien minuten basketballen tegen België. Verlenging moest bepalen wie het duel zou winnen. Wie als eerste twee punten zou maken, trok de overwinning naar zich toe. Het Oranje met Alphenaar Arvin Slagter in de gelederen nam een 17-16 voorsprong en kreeg grote kansen voor de tweede treffer. Maar het waren uiteindelijk de zuiderburen die de gemiste schoten van Nederland afstraften en de wedstrijd met een tweepunter (17-18) ten einde bracht.

Polen leek drie uur later eenvoudig opzij gezet te worden, maar de oost-Europeanen wisten een achterstand van vijf punten ongedaan te maken. Met nog vier seconden te spelen werd het 20-20. In de verlenging trok Oranje de zege alsnog naar zich toe: 22-20.

Nog twee groepsduels

Met nog één wedstrijd te spelen staat Nederland op de tweede plek in de poule met acht punten. De Russische ploeg, Letland en België volgen op zes punten. Bij winst op Letland dinsdag (11.25 uur Nederlandse tijd) is de tweede plek veiliggesteld. Wie tweede wordt, plaatst zich samen met groepswinnaar Servië rechtstreeks voor de halve finales. De nummers drie tot en met zes spelen dinsdag een kwartfinalewedstrijd.

De halve finales, strijd om het brons en de finale worden aankomende woensdag afgewerkt in Tokio (Japan).

Lees ook: Derde zege 3x3-basketballers, Arvin Slagter heeft zicht op halve finale Olympische Spelen