Affaire over ‘onterechte’ parkeerboetes opgelost: geen bonnetjes meer uitgeschreven

Parkeerplekken aan het Stationsplein in Alphen, inzet: een scanauto van de gemeente Foto: John van der Tol/ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Er was een kort geding voor nodig, maar bedrijven aan het Alphense Stationsplein hebben hun zin gekregen. Ze zijn met de gemeente overeengekomen dat er geen parkeerboetes meer worden uitgedeeld op de grond waarvan zij eigenaar zijn. In ruil daarvoor wordt de bestrating aangepast en komen er parkeerbeugels.

Een handvol bedrijven was eind november naar de rechter gestapt, omdat handhavers van de gemeente Alphen aan den Rijn sinds afgelopen september in hun ogen onterecht bekeuringen uitdeelden. Het parkeerterrein met een kleine twintig plekken is namelijk hun eigendom. Ze hadden de gemeente meerdere malen verzocht handhavers te laten stoppen met het uitschrijven van bonnetjes, maar kregen geen gehoor.

Bij de Haagse rechtbank deden ze daarover hun beklag. Er moest een 'einde aan de inbreuk op het eigendom' komen, luidde het pleidooi van hun advocaat. De voorzieningenrechter gaf beide partijen twee weken de tijd om tot een onderlinge oplossing te komen. Maar aangezien de onderhandelingen langer duurden, kregen ze uitstel.

Tevreden met uitkomst

Inmiddels is het geschil tussen de twee partijen 'minnelijk geregeld', zegt advocaat Michel Visser. Hij vertegenwoordigt de bedrijven aan het Stationsplein, met de Noordwijkerhoutse makelaar Heemskerk voorop. Of de pal naast het station gevestigde ondernemingen financiële compensatie krijgen, wordt volgens de gemeente nog bekeken.

'Er is afgesproken dat de eigenaar andere bestrating en parkeerbeugels aanlegt en wij niet meer handhaven. Wij zijn blij dat we er samen uit zijn gekomen', laat een woordvoerster van de gemeente weten. Visser bevestigt dat dit de afspraak is en dat ook zijn cliënten tevreden zijn met de uitkomst.

Lees ook: Betaald parkeren in Alphens centrum vanaf nu ‘s avonds verleden tijd