Parkeerboetes uitgedeeld op terrein dat niet van gemeente is: ‘Inbreuk op eigendom’

Scanauto in het centrum van Alphen, waarmee de gemeente controleert of er parkeergeld is betaald Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Aan het Stationsplein in Alphen aan den Rijn worden parkeerboetes uitgedeeld, terwijl de gemeente inmiddels geen eigenaar meer is van de grond. Ondanks herhaaldelijke verzoeken om daarmee op te houden, blijven handhavers bekeuringen uitschrijven. Een handvol bedrijven aan het Stationsplein willen dat dit stopt en hebben daarom een kort geding aangespannen tegen de gemeente.

Sinds de maand september worden er volgens advocaat Michel Visser onterecht boetes uitgedeeld voor foutparkeren pal naast het station. Hij vertegenwoordigt makelaarsbedrijf Heemskerk uit Noordwijkerhout, dat het parkeerterrein heeft gekocht van de gemeente Alphen aan den Rijn, en een viertal andere ondernemingen die gevestigd zijn aan het Stationsplein.

Visser geeft aan dat zijn cliënt(en) er bij de gemeente al meerdere malen op heeft aangedrongen om boa's te laten stoppen met bekeuren. Maar omdat daar geen gehoor aan wordt gegeven, zijn Heemskerk en consorten vrijdag naar de Haagse voorzieningenrechter gestapt. Ze willen een 'einde aan de inbreuk op het eigendom', verklaart hun advocaat.

Regelingen treffen

De gemeente Alphen heeft bij de rechtbank laten weten open te staan om regelingen te treffen met de gedupeerde partijen, zo zegt Visser. Op inhoudelijke vragen van Omroep West en Studio Alphen over het kort geding kon een gemeentewoordvoerster deze week geen antwoord geven.

Aankomende week hebben Heemskerk en hun advocaat een gesprek met de gemeente, om te kijken of ze tot een oplossing kunnen komen. Van de voorzieningenrechter krijgen ze twee weken de tijd. Komen ze eruit, dan vervalt het kort geding. Anders volgt het vonnis weer twee weken later.

Lees ook: Succesvolle scanauto zorgt ervoor dat parkeerboete omlaag gaat

Lees ook: Parkeerbeleid aangepast na protesten, gekibbel in gemeenteraad: ‘Een soort soap’