Afgetekende 4-2 oefenzege ARC op Alphense Boys

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het krachtsverschil tussen ARC en Alphense Boys is twee weken voor het begin van het nieuwe hoofdklasseseizoen groot. De hechte vriendengroep die ARC-trainer Mark Evers gesmeden heeft van zijn formatie in de voorbije vier seizoenen, voor deze jaargang kwalitatief versterkt met aanvallend ingestelde spelers die veel diepgang hebben, is goed op elkaar ingespeeld, conditioneel sterk en combineert er bij tijd en wijle lustig op los. Die vriendengroep, het op elkaar ingespeeld raken, het conditioneel sterk worden en dat beoogde fraaie combinatievoetbal laten zien, is iets wat oefenmeester Remco Tuinenburg de komende maanden erin wil slijpen bij Alphense Boys.

Met een 4-2 overwinning stapte ARC zaterdagmiddag van het veld na de vriendschappelijke wedstrijd. Alphense Boys zag de overgehevelde A-junior Mike Mulder de 0-1 binnenkoppen, maar moest niet veel later toezien hoe Tren Drexhage een strafschop binnenschoot nadat hem door Noah Barendse een scoringskans was ontnomen. Een vloeiend uitgecombineerde aanval, dwars door de verdediging heen, werd door de van Alphense Boys overgenomen Lilinho Martins gepromoveerd tot 2-1.

Daarna misten Martins, Arjan Ouwendijk (vorig seizoen Alphense Boys, nu ARC) en Tarik Zaanani één-op-één met de doelmannen van beide elftallen, alvorens Luuk Samsom op slag van rust de bezoekers verraste met een vrije trap die onder de opspringende muur het doel in werd geschoten. Dat fraaie combinatievoetbal liet ARC zien bij de 4-1, een aanval die met een mooie krul van buiten het strafschopgebied werd afgerond door Lionel Frederik. Vanaf de penaltystip tekende Cem Sahin voor de 4-2 eindstand. Scheidsrechter Roelof Luinge gaf de kalktrap nadat in de ogen van de arbiter teveel aan Joey Lauhouh werd gehangen bij een rush in het zestienmetergebied.

'Een niveau beter geworden'

'We hebben een uitstekende eerste helft gespeeld en ook het eerste kwartier van de tweede helft was heel goed. Dan staat het 4-1, dat had iets meer moeten zijn. Maar je moet tevreden zijn met wat het op dat moment is', blikt Evers terug op de met zo'n 350 toeschouwers matig bezochte voetbalderby van Alphen aan den Rijn. Er was veel diepgang bij ARC en met name de ruimte die Alphense Boys achter de verdediging vrijliet werd goed benut. 'De uitvoering, dynamiek, beleving en de eerste aanname waren goed.'

ARC - Alphense Boys was een wedstrijd waar Ouwendijk al lang naar uitkeek. 'Deze oefenwedstrijd staat al heel lang op het programma en het is al een tijd bekend dat ik van Alphense Boys naar ARC zou gaan. Ik vond het leuk om die jongens te zien, om te zien hoe het bij ons en bij hun loopt, en om te zien hoe wij ons aan elkaar zouden meten', aldus Ouwendijk, die extra drang had om zichzelf te bewijzen.

'Wij zijn een niveau beter geworden en een jaar verder', zegt Evers over het verschil tussen vorig en dit seizoen. 'Dan zie je in deze wedstrijd dat we een duidelijk niveauverschil ten opzichte van Alphense Boys hebben laten zien. Dat is voor ons prettig richting de eerste competitiewedstrijd tegen Rijsoord over twee weken.'

'Over een maand of twee wil ik wel zien waar we staan'

Ondanks dat de wedstrijd verloren ging, ziet Tuinenburg dat Alphense Boys op een ander vlak een overwinning heeft geboekt. 'Mijn winst is dat we negentig minuten lang hebben geprobeerd om druk te zetten. Dat is dertig minuten lang goed gegaan en de andere zestig minuten ging op tachtig procent. Die jongens hebben vandaag conditioneel veel gewonnen, we hopen dat dat volgende week of de week daarop zich gaat uitbetalen', aldus de coach die twee weken geleden al aanstipte dat zijn ploeg conditioneel nog veel te winnen heeft.

Tuinenburg vraagt om tijd. 'Wij speelden vandaag tegen een ploeg die al vijf of zes jaar bij elkaar is. Wij hebben acht nieuwe jongens en als je kijkt hoe we de voorbereiding zijn gestart en waar we nu staan, dan zie ik dat we het een ploeg met veel automatismen lastig kunnen maken. We hebben het twintig minuten goed gedaan, daarna zie je de ervaring van de tegenstander en daar moeten we mee leren omgaan. Onze handelingssnelheid moet omhoog, maar dat is niet gek als je vijf spelers hebt die van een vierde-, tweede- of eersteklasser komen, dan heb je daar tijd voor nodig. Als je veel nieuwe spelers hebt, moet je wennen aan hoe je iemand aan moet spelen.'

'Onze ploeg is gemiddeld 23 jaar, heeft zeven verschillende culturen, acht nieuwe spelers en een lastige voorbereiding omdat afspraken al gemaakt waren voor mijn komst. Want als je een nieuwe ploeg hebt, wil je graag tegen wat mindere tegenstanders voetballen zodat je vertrouwen krijgt. Wij hebben gespeeld tegen Jodan Boys, Katwijk en ARC, het niveau waar we ons mee zouden moeten kunnen meten, maar zover zijn we nog niet. Maar over een maand of twee wil ik wel zien waar we staan', besluit Tuinenburg.

Scoreverloop ARC - Alphense Boys 4-2 (3-1): 0-1 Mike Mulder, 1-1 Tren Drexhage (strafschop), 2-1 Lilinho Martins, 3-1 Luuk Samsom, 4-1 Lionel Frederik, 4-2 Cem Sahin (strafschop).

Hieronder is de samenvatting van ARC - Alphense Boys te zien, die Studio Alphen vanaf maandagavond ook drie dagen lang uitzendt op televisie in het programma Sport Lokaal. Onder de samenvatting kun je volledige interviews met Mark Evers, Arjan Ouwendijk, Remco Tuinenburg en Donovan Olivieira bekijken.