Agenten vervolgd voor geweld tijdens aanhouding Alphenaar bij coronademonstratie

Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Twee politieagenten die op 14 maart van dit jaar aan het werk waren tijdens een coronademonstratie op het Malieveld in Den Haag, worden door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd. De officier van justitie is van mening dat twee agenten disproportioneel geweld hebben gebruikt bij de aanhouding van een demonstrant. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

De man uit Alphen aan den Rijn, die met een startkabel zwaaide richting de mobiele eenheid (ME) en achter politiepaarden aan rende, liep tijdens zijn arrestatie verschillende verwondingen op aan zijn hoofd en moest een bijtwond incasseren. 'De officier van justitie vindt dit ernstig genoeg om de zaak aan de rechter voor te leggen', maakt het OM vrijdag bekend.

Op 14 maart werd er op het Malieveld gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Op bevel van burgemeester Jan van Zanen werd de demonstratie ontbonden. De politie riep bij herhaling om dat de demonstranten het Malieveld moesten verlaten. De meeste demonstranten gaven daar geen gehoor aan.

Meerder aangiftes tegen politie

Twintig mensen werden aangehouden. Na afloop hebben meerdere demonstranten aangifte gedaan tegen de politie. Het door de politie gebruikte geweld is volgens het OM voor het overgrote deel rechtmatig geweest.

Er is één uitzondering. De aangehouden man werd gearresteerd door een hondengeleider van de politie met behulp van zijn diensthond. De agent gebruikte, net als een ME'er, zijn wapenstok terwijl de demonstrant al was gevallen. Volgens het OM was het geweld dat zij toepasten, niet proportioneel.

Politiebonden spreken steun uit aan agenten

Verschillende politiebonden laten weten dat de twee agenten die worden vervolgd kunnen rekenen op hun steun. Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt dat demonstranten vooraf uitgebreid zijn gewaarschuwd dat er geweld zou worden toegepast als demonstranten de aanwijzingen niet zouden opvolgen. 'Die hele context dient de rechter te toetsen. We hebben geen reden om aan te nemen dat de collega's fouten hebben gemaakt.'

Volgens Jan Struijs van de Nederlandse politiebond 'zal de rechter het geweld waar de agenten tijdens de demonstratie tegenaan liepen meenemen in de beoordeling'. 'De omstandigheden waren moeilijk, de situatie was gevaarlijk. Er is die dag fors geweld gebruikt tegen agenten en politiepaarden en dat zal de rechter moeten meewegen.' De politie Den Haag laat in een reactie weten het onderzoek naar de twee agenten af te wachten.