Alle acht Alphense kernen tonen hun ‘trots’ op Open Monumentendag

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De acht kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn zijn trots op hun monumenten. Dat deze juweeltjes opengesteld worden voor publiek tijdens Open Monumentendag is dus een feestje.

Zaterdag 10 september is het weer zover. Ieder jaar komen vele bezoekers op de Open Monumentendag af om te genieten van de mooie monumenten en meer te weten te komen over de geschiedenis ervan.

‘Het actuele thema Duurzaamheid kan bijna niet beter’, schrijft de organisatie van de Alphense editie. ‘Immers, elk monument heeft zijn duurzaamheid bewezen. Het behoud van monumenten heeft ook alles met duurzaamheid te maken. Verder geeft de tijd waarin we leven aanleiding om oud en nieuw te verbinden in dit thema, buiten en binnen. Duurzaamheid gaat niet alleen over energiegebruik, het is ook hergebruik of een nieuwe functie geven aan een voorwerp of materiaal. In veel monumenten is dit terug te zien. De eigenaren vertellen graag over de werkzaamheden voor verduurzaming van hun pand.’

Klassendag

Bij de Open Monumentendag hoort de jaarlijkse Klassendag. Deze is vrijdag gehouden op de Oranje Nassauschool in Zwammerdam. De leerlingen hoorden en zagen veel over de Oude Hollandse Waterlinie die 350 jaar geleden werd gecreëerd door prins Willem III van Oranje.

Startschot

Wethouder Anouk Noordermeer verrichtte vrijdagmorgen de openingshandeling als startschot voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Zij bevestigde hiervoor een informatiebordje bij de voormalige Bonifaciusschool aan de Paradijslaan in Alphen. Dit pand heeft de status van gemeentelijk monument en doet dit jaar voor het eerst mee met Open Monumentendag.

Openstelling

Het aantal monumenten dat zaterdag te bezoeken is, is enorm. Het gaat van de Molenviergang in Aarlanderveen naar het Joodse washuisje in Alphen aan den Rijn. Van het Middengangshuis en Oudheidkamer De Negen Turven en de Winkel van Sinkel in Benthuizen naar de begraafplaats en het Rosarium in Boskoop. Het Historisch Museum in Hazerswoude-Dorp is ook te bezoeken, evenals de Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijk.

Rondleiding

In Koudekerk aan den Rijn is Boerderij Poelgeest te bekijken en er zijn twee rondleidingen. Om 11.00 uur start de rondleiding in westelijke richting, om 14.00 uur in oostelijke richting. De start is bij Eetcafé De Hoek naast de Koudekerkse brug. Deelname is gratis. Opgeven kan op dit mailadres. Tot slot is in Zwammerdam onder andere het Baljuwhuis te bezoeken en, dit is zeker een aanrader, in deze kern is ook een bezoek te brengen aan de Dorpskerk waar Sacha Oppelaar zijn Lefo-miniatuurkerk van de Dorpskerk toont. Dat is vanzelfsprekend nog lang niet alles. Bekijk alle te bezoeken monumenten in het programmaboekje.

Slotconcert

De Open Monumentendag sluit, traditiegetrouw af met het OMD-slotconcert. Om 16.00 uur bespeelt stadsorganist Simon Stelling het Steinmeyer-orgel uit 1922 in de Alphense Adventskerk aan de Julianastraat. Het concert is gratis te bezoeken.

Lees ook: Naar orgels luisteren en ze bespelen kan tijdens Nationale Orgeldag