Naar orgels luisteren en ze bespelen kan tijdens Nationale Orgeldag

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De Nationale Orgeldag valt ook dit jaar samen met Open Monumentendag op zaterdag 10 september. Het is alweer de 21se Orgeldag.

Dat de twee themadagen samenvallen, is niet verwonderlijk. Veel orgels staan in kerkelijke monumenten die met Open Monumen­­ten­dag hun deuren geopend hebben.

De organisatie van de twee evenementen heeft een overzicht gemaakt van de kerken die speciale orgel-activiteiten gepland hebben en ook hun orgels laten klinken. ‘In de meeste kerkgebouwen kunnen de bezoekers ook zelf zo’n majestueus kerkorgel bespelen’, laat Stichting Open Monumentendag Alphen aan den Rijn weten.

Opengestelde kerken

De opengestelde kerken in de kernen van gemeente Alphen aan den Rijn zijn:

Aarlanderveen

Hervormde kerk, Dorpsstraat 38
RK kerk, Noordeinde 24

Alphen aan den Rijn

Adventskerk, Julianastraat 69
Bonifaciuskerk, Paradijslaan 6
Oudshoornsekerk, Oudshoornseweg 90

Benthuizen

Hervormde kerk, Dorpsstraat 48

Boskoop

H. Joannes de Doperkerk, Van Neslaan 50*
Dorpskerk, Kerkplein 5
De Stek, Puttelaan 148
De Open Poort, Parklaan 18
Ichtuskerk, Mendelweg 18

Hazerswoude-Dorp

Hervormde kerk, Dorpsstraat 64

Hazerswoude-Rijndijk

Scheepjeskerk, Rijndijk 106

Koudekerk aan den Rijn

Brugkerk, Dorpsstraat 53

Zwammerdam

Dorpskerk, Kerkplein 7

Uitgelichte extra's

Het Alphens Barok Consort en het blokfluitensemble onder leiding van Joost van Velzen studeerden een miniconcert in. Het concert is zaterdag 10 september te beluisteren in de Oudshoornse kerk in Alphen aan den Rijn (11.00 uur) en in de Joannes de Doperkerk (13.30 uur) in Boskoop. Het Consort en het ensemble spelen psalmen van Cornelis Boscoop en Jan Pieterszoon Sweelinck. Boscoop was in de zestiende eeuw enige tijd leermeester van de toen elfjarige en later grootste Nederlandse componist en orgelspeler Sweelinck. Een onbekende Amerikaan, Henk van der Zanden en Wim Looyestijn hebben zeven psalmen omgezet naar moderne partituur. Dirigent Joost van Velzen heeft de stemhoogte aangepast voor het koor. Het Alphens Barok Consort en het blokfluitensemble studeerden de stukken in voor vierstemmig koor en vierstemmig blokfluit en voeren ze uit op Nationale Orgeldag. Evenals drie Franstalige psalmen van Sweelinck.

In de St Bonifaciuskerk kunnen geïnteresseerden tussen 11.00 en 16.00 uur deelnemen aan rondleidingen. Ook zijn er orgeldemonstraties en om 13.15 uur is er een Lunchconcert, verzorgd door Alexander Schippers, de vaste organist van het Hilboesenorgel in de kerk.

En tot slot is, traditiegetrouw, om 16.00 uur het gratis Open Monumentendag slotconcert in de Alphense Adventskerk aan de Julianastraat. Stadsorganist Simon Stelling verzorgt dit concert op het Steinmeyer-orgel uit 1922.

Meer info

Meer info over de orgeldag is te vinden via deze link.

Lees ook: Alle acht Alphense kernen tonen hun ‘trots’ op Open Monumentendag