Alle geëvacueerden flat Aïdaplein naar huis, EOD heeft illegaal vuurwerk opgeruimd

Foto: Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alle woningen in de flat aan het Aïdaplein in Alphen aan den Rijn, met uitzondering van het appartement waar de vuurwerkexplosie heeft plaatsgevonden, zijn vrijgegeven door de brandweer. Nadat donderdag rond 18.00 uur de meeste woningen weer betreden konden worden, zijn twee uur later ook de directe buren terug naar huis gekeerd.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is zo'n drie uur bezig geweest om de resterende hoeveelheid illegaal vuurwerk te verwijderen. Dat wordt op een afgelegen plek tot ontploffing gebracht.

Omstreeks 13.30 uur ontploften meerdere stuks zwaar illegaal vuurwerk in de flatwoning. Bij de explosie is één man zwaargewond geraakt. Een tweede aanwezige in het huis, een 35-jarige Alphenaar, is aangehouden. De zwaargewonde man, die er ernstig aan toe is, krijgt eerst medische zorg in het ziekenhuis voordat de politie naast zijn bed zal staan.

Zwaar beschadigd

Het appartement waar de vuurwerkbom ontplofte, is zwaar beschadigd en voorlopig onbewoonbaar. Uit voorzorg heeft een bouwkundige onderzoek gedaan naar de flatconstructie. Die blijkt in orde te zijn.

Na de explosie werden vijftien tot twintig woningen ontruimd. De bewoners werden urenlang opgevangen in een opvanglocatie.