Gepubliceerd op 18 Oktober 2018 om 21.50 uur

Alphen gaat eigen 400 meter schaatsbaan onderzoeken en zet Leiden in wachtkamer

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn heeft donderdagavond niet ingestemd met het meebetalen aan de nieuwe schaatstempel in Leiden. Zoals zich al leek af te tekenen, is er geen meerderheid in de gemeenteraad om 683.000 euro bij te dragen. 'Het is voor ons te vroeg om nu een geldbedrag beschikbaar te stellen', concludeerde de Alphense gemeenteraad na ruim een uur schorsen. Alphen gaat eerst meerdere scenario's onderzoeken, waaronder het zelf aanleggen van een mobiele 400 meter indoor schaatsbaan. De mogelijkheid om begin volgend jaar alsnog mee te betalen met Leiden blijft, ondanks dat er op dit moment geen meerderheid is, een optie.

Dit artikel gaat verder onder deze televisiereportage over de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond

Oppositiepartijen hadden een ultieme poging voorbereid (amendement) om tenminste één coalitiepartij over te halen zodat er een meerderheid zou ontstaan die voor meebetalen met Leiden zou zijn. Er zou een scenario onderzocht moeten worden die een sociale lening bevat, zodat de kosten (683.000 euro) voor de gemeente Alphen omlaag zouden gaan. Ook zouden er gratis schaatsclinics aangeboden moeten worden aan basisscholen, moeten verenigingen op courante uren kunnen trainen en zouden inwoners van Alphen met korting moeten mogen schaatsen in Leiden. Maar zover kwam het niet.

Mobiele 400 meterbaan in Alphen

Nieuw Elan kwam met een konijn uit de hoge hoed: een onderzoek naar de haalbaarheid van een mobiele 400 meter indoor schaatsbaan. Die zou moeten komen op het dagcampingterrein, nabij WiebelBiebel waar een indoor ski- en snowboardbaan geopend gaat worden. Een mobiele ijsbaan zou een aanvulling kunnen zijn en commercieel geëxploiteerd kunnen worden.

'Op het hockeycomplex van Leonidas in Rotterdam heb je sinds vijf jaar een voor Nederland unieke tijdelijke indoorschaatsbaan met 200.000 bezoekers per jaar. Die voorziet in een zekere behoefte en wordt bovendien rendabel geëxploiteerd', meent Nieuw Elan-fractievoorzitter André de Jeu.

De Alphense schaatsverenigingen hebben aangegeven geen behoefte te hebben aan een 250 meterbaan, zoals in Leiden gebouwd wordt. Daarom willen zij de schaatshal opwaarderen naar 333 meter, om die reden wordt aan gemeenten als Alphen gevraagd om mee te betalen, maar nog liever hebben De Rijnstreek (Alphen), Otweg (Boskoop) en VIJK (Koudekerk) een 400 meterbaan.

Dit artikel gaat verder onder het radio-interview met wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan)

Stemming gemeenteraad

Voor (37): Nieuw Elan (9), VVD (6), CDA (6), GroenLinks (5), D66 (3), ChristenUnie (2), SP (2), PvdA (2), SGP (1), RijnGouweLokaal (1).

Tegen (1): Beter Alphen.

38 van de 39 raadsleden waren aanwezig

Lees ook: Mark Tuitert pleit in gemeenteraad Alphen voor 333-meterbaan, aan '250' heb je net niks

advertentie
 
advertentie