Gepubliceerd op 05 Oktober 2018 om 10.03 uur

Gemeenteraad Alphen beslist tot allesbeslissend debat ijsbaan Leiden

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er gaat een officieel debat komen in de gemeenteraad over het wel of niet meebetalen door Alphen aan den Rijn aan een nieuwe 333 meterbaan in Leiden. Dat is donderdagavond besloten tijdens de commissievergadering van de Alphense gemeenteraad. Vermoedelijk gebeurt dat op 18 oktober tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering.

De gemeenteraad wil zelf de beslissing nemen of Alphen mee gaat betalen en het niet door wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) laten beslissen. Of er uiteindelijk een meerderheid in de gemeenteraad zal zijn, is nog maar de vraag. Het zal in dat geval een dubbeltje op zijn kant worden, waarbij de kans op een ‘nee’ vooralsnog groter lijkt dan een ‘ja’. Al geeft een aantal - met name grote - fracties aan ‘alle voors en tegens’ nog eens naast elkaar te gaan zetten. Tijdens de vergadering donderdagavond mochten politieke partijen niet inhoudelijk ingaan op het onderwerp.

Leiden laat sowieso een nieuwe 250 meterbaan bouwen. Schaatsverenigingen hebben de wens om daar een 333 meterbaan van te maken. Daar is 3,2 miljoen euro extra voor nodig. De ijsclubs hebben zelf 1,2 miljoen opgehaald. Het resterende bedrag moeten andere gemeenten ophoesten. Een aantal doet dat, een aantal niet. Alphen is met 683.000 euro de belangrijkste geldschieter.

Dit artikel gaat verder onder deze televisiereportage

Een 333 meter lange ijsbaan is ‘state of the art’ en hoort in het schaatshart van Holland. Met die woorden probeerde voormalig olympisch kampioen Mark Tuitert de Alphense gemeenteraad er donderdagavond van te overtuigen dat zij moeten instemmen met het bijdragen van bijna 700.000 euro aan de splinternieuwe schaatshal in Leiden.

‘Het is belangrijk voor de ontwikkeling van schaatsers’, betoogde de in Hoogmade woonachtige Tuitert donderdagavond. ‘Met een 333 meterbaan kun je dezelfde bocht aansnijden als bij een 400 meterbaan. Dus op hogere snelheid. En met deze baan kun je heel lang vooruit. Dus beter nu goed investeren, dan half.’

Hij heeft er alle vertrouwen in dat de Leidse ijshal een 333 meterbaan wordt. ‘Daar kun je veel meer mee dan met een 250 meterbaan, wat leuk is voor de jeugd. Het heeft ook regionale functies. Als het 333 meter is en overdekt, dan komen de mensen van verder weg juist hiernaartoe. Bij een 250 meterbaan loop je snel tegen de grenzen aan. Het is eigenlijk een net niet oplossing.’

Dit artikel gaat verder onder dit interview met Mark Tuitert 

We hebben de grotere baan nodig om onze leden kwijt te kunnen en te kunnen groeien met de vereniging’, aldus Pieter Kalshoven, voorzitter van de Alphense schaatsclub De Rijnstreek. ‘Om nu te trainen in Den Haag op De Uithof is bijna honderd kilometer heen en terug. Op een beetje niveau schaats je drie keer in de week. Leiden ligt een stuk dichterbij. Den Haag heeft ook nog eens een oude baan.’

Volgens hem schaatsen er in de gemeente Alphen aan den Rijn ongeveer 10.000 mensen; leden, sporters én liefhebbers. Voornamelijk jonge pupillen van De Rijnstreek deden voor aanvang van de politieke vergadering een droogtraining om de gemeenteraad over te halen geld te geven. Dat gebeurde onder begeleiding van een dweilorkest en ook Tuitert hielp een handje.

Standpunt college blijft hetzelfde

‘Er komt in ieder geval een 250 meterbaan in Leiden, maar dat betekent niet dat we automatisch gaan bijdragen aan de verlenging van de ijsbaan’, zegt de Alphense sportwethouder Gert-Jan Schotanus. ‘Wij hebben als college een afweging gemaakt op basis van een aantal feiten. Eén daarvan is: de vier banen die in de regio liggen, liggen binnen vijftig kilometer reisafstand.’ Dat zijn Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Utrecht. Schotanus gaf donderdagavond aan dat zijn standpunt niet zal veranderen. Het college van burgemeester en wethouders blijft tegen.

Dit artikel gaat verder onder dit interview met wethouder Gert-Jan Schotanus 

Hieronder kun je de televisiereportage en interviews met olympisch-, wereld- en Europees kampioen Mark Tuitert en wethouder Gert-Jan Schotanus bekijken en beluisteren:

advertentie
.
advertentie