Alphen gaat inzetten op tiny houses, tijdelijke woningen in strijd tegen tekort

Gepubliceerd op 14 juli 2020 om 9.54 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Tiny houses en kleine prefab woningen moeten een belangrijke rol gaan spelen bij oplossen van het woningtekort voor starters en alleenstaanden in de gemeente Alphen aan den Rijn.

De Alphense gemeenteraad gaat aanstaande donderdag tijdens de raadsvergadering - onder aanvoering van CDA - unaniem een initiatiefvoorstel aannemen, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen om op korte termijn zo veel mogelijk van deze tijdelijke woningen te realiseren.

Tiny houses zijn kleine, duurzame, milieuvriendelijke en goedkope(re) huizen. De woningen zijn bovendien snel realiseerbaar. Bij prefab woningen worden de elementen van de huizen van tevoren in de fabriek gemaakt, getransporteerd naar de bouwplaats en hoeven aldaar alleen maar te worden gemonteerd.

Met name braakliggende kavels zijn interessant, vindt de gemeenteraad. Gedacht wordt aan het zuidelijke deel van de Gnephoek en op industrieterreinen Hoorn-West, Steekterpoort en De Schans II (allen in de plaats Alphen aan den Rijn). Op voorhand wordt geen maximum aantal genoemd, maar het moet de wachtlijst van circa zeven jaar voor een sociale sectorwoning aanzienlijk doen afnemen.

Vergunningen voor tijdelijke woningbouwlocaties kunnen voor maximaal tien jaar worden afgegeven, terwijl zo'n tiny house een levensduur van dertig jaar heeft. Daarom vinden alle politieke partijen in de gemeenteraad dat het college met een beleidsplan moet komen zodat deze tijdelijke woningen in de toekomst, indien nodig, verplaatst kunnen worden.

Lees ook: Groen licht voor woningbouw ARC, Bospark, Noorderbrink, Oudshoorn en Asfaltcentrale

advertentie advertentie