Alphen krijgt van Rijk 1,8 à 2,2 miljoen euro extra voor jeugdzorg

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen gaat dit jaar 1,8 à 2,2 miljoen euro extra subsidie krijgen van het Rijk om de jeugdzorg te financieren. Dat verwacht het college van burgemeester en wethouders naar het doorrekenen van de gedane toezegging van vorige week, dat aan gemeenten in Nederland zo'n 350 miljoen euro extra beschikbaar wordt gesteld over 2019. Voor de drie jaren daarna is 190 miljoen euro extra beschikbaar. Voor de jaren 2020, 2021 en 2022 houdt Alphen rekening met 1 miljoen euro extra voor de jeugdzorg.

Vorige week zei wethouder Han de Jager (CDA) dat ook Alphen een tekort heeft voor jeugdzorg. Het gaat om 1 à 2 miljoen euro. Gemeenten in Nederland komen bij elkaar opgeteld ongeveer 1 miljard euro tekort voor jeugdzorg. Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een brandbrief gestuurd aan het kabinet. En met succes, er komt - verdeeld over de komende jaren - bij elkaar opgeteld 920 miljoen euro beschikbaar.

Mogelijk krijgt de gemeente Alphen meer geld van het Rijk dan het huidige tekort is. In dat geval wil De Jager de aanvullende subsidie vanuit Het Rijk, mits dat niet geoormerkt is, investeren in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Lees ook: Ook Alphen wil meer geld voor jeugdzorg, tekort is 1 à 2 miljoen euro