Alphen wil woningen bouwen in Noordrand- én Gnephoekpolder

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op relatief korte termijn huizen bouwen in de Noordrand, op lange termijn in de Gnephoek. Daar zet het college van burgemeester en wethouders in Alphen aan den Rijn op in. Wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) heeft dinsdag bekendgemaakt niet te gaan kiezen tussen één van beide polders zoals aanvankelijk de insteek was.

Over een jaar of zes is de plaats Alphen aan den Rijn volledig volgebouwd. Dan zijn er geen zogeheten inbreilocaties meer, oftewel plekken in Alphen zelf waar nieuwe huizen gebouwd kunnen worden. Wil Alphen doorgroeien zodat er straks - bijvoorbeeld - voor de nu nog thuiswonenden een woning is, moet Alphen gaan bouwen in een van de polders rond de stad.

Naar nu blijkt is dat op korte termijn niet mogelijk in de Gnephoek. Daarom kiest het gemeentebestuur voor de Noordrand om te voorkomen dat de woningbouw in 2026 stagneert. Zodoende koopt wethouder Van As tijd om een nieuw plan voor de lange termijn (na 2030) te ontwikkelen voor de Gnephoek. Want: alleen de Noordrand is niet genoeg.

1200 huizen in Noordrand

De Noordrand is de polder ten noorden van de Heuvelweg en Jeltje de Bosch Kemperstraat, tussen de Woubrugseweg en de N207 in. In die polder kunnen zo'n 1200 woningen gebouwd worden. Op dit moment worden in Alphen ongeveer 700 huizen per jaar gebouwd.

Het gebied in de Gnephoek waar gebouwd zou kunnen worden, is het deel tussen de Koningin Maximabrug en de Heimanswetering. Er mag niet dieper de Gnephoek in gebouwd worden dan de denkbeeldige horizontale lijn tussen de verkeerlus van de Maximabrug en de Burgemeester Bruins Slotsingel. De komende jaren moet nader onderzoek uitwijzen welke woningbouwplannen in de Gnephoek financieel haalbaar zijn.

In maart is het woord aan de gemeenteraad. Die moet akkoord geven op dit woningbouwplan in zowel de Noordrand als de Gnephoek. Daarna is het de beurt aan onder meer de provincie Zuid-Holland om toestemming te verlenen.

Hieronder is het interview met wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) te beluisteren.