Keuze woningbouw in Alphense polder: Noordrand heeft grootste kans

Foto: Bing Maps/Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Noordrand I in Alphen aan den Rijn ligt op pole position om nieuwe woningen te bouwen. De gemeente Alphen is op zoek naar een polder aan de rand van de plaats Alphen om huizen te bouwen zodra alle binnenstedelijke locaties volgebouwd zijn.

Van de drie potentiële polderlocaties (Noordrand I, Gnephoek en Hoorn-West/Oude Rijnzone) heeft de Noordrand de beste papieren. 'Aan die locatie denken wij. Daar hebben we de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) opgelegd', zegt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) donderdag na de commissievergadering van de Alphense gemeenteraad.

In april werd duidelijk dat Alphen die zogeheten Wvg wilde claimen op de Noordrand. Dat betekent dat Alphen een gemeentelijke voorkeurspositie krijgt op de grondmarkt en een eerste recht op koop heeft. Op die manier wordt voorkomen dat de grond in de polder aan anderen wordt verkocht en Alphen de grip verliest om een nieuwe woonwijk te kunnen bouwen op die locatie.

Waar ligt de Noordrand?

Noordrand I is de polder tussen Alphen aan den Rijn en Woubrugge, aan de noordkant van de Heuvelweg (Alphen) en ten westen van de N207 richting Leimuiden. Tegenstanders van woningbouw in de Gnephoek kunnen nog niet opgelucht ademhalen. 'We moeten ook naar de Gnephoek durven te kijken', voegt Van As toe. 'We moeten twintig jaar vooruit kijken. Maar woningbouw op die plek moet wel gepaard gaan met een goede oplossing voor openbaar vervoer. Je wil niet in the middle of nowhere wonen.'

Ook Oude Rijnzone/Hoorn-West is een mogelijke bouwoptie, al maakte Van As vorige week bekend dat Hoorn-West in principe afvalt omdat er in zijn ogen te veel obstakels zijn. De Oude Rijnzone, de polder tussen Alphen aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk/Koudekerk aan den Rijn (aan weerszijden van de Oude Rijn), is nog wel een optie.

Het debat in de gemeenteraad staat op de agenda voor het eerste kwartaal van 2020. 'Dan moeten we een keer knopen durven doorhakken. Vooruitschuiven kan niet meer.' Want de woningbouwnood in Alphen is hoog. De wachttijd op een sociale huurwoning is opgelopen tot acht jaar, de uitstroom vanuit grote steden naar middelgrote steden als Alphen neemt toe en Alphen moet van het Rijk statushouders en spoedzoekers huisvesten.

Hieronder kun je het radio-interview met wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) beluisteren.