Na verlies bij olympisch debuut wint 3x3’er Arvin Slagter tweede wedstrijd

ALPHEN AAN DEN RIJN - Eén overwinning en één nederlaag. Dat is de oogst van de eerste dag ooit op de Olympische Spelen van het Nederlandse 3x3 basketbalteam. De ploeg met Arvin Slagter uit Alphen aan den Rijn in de gelederen verloor zaterdagochtend (Nederlandse tijd) in het Japanse Tokio van Servië met 16-15, maar won zes uur later van 'Rusland'. Het werd 18-15.

Het was een gelijk opgaande wedstrijd tegen de Russische ploeg. Vanwege het dopingverleden is Rusland als land uitgesloten van deelname. Alleen 'schone sporters' mogen naar Tokio en komen uit onder de noemer Russisch Olympisch Comité (ROC). Zo ook de opponenten van The Orange Lions.

Met op de klok af nog twee minuten te spelen zette Slagter Nederland op een 13-12 voorsprong. Het werd nog wel 13-13, maar vanaf de 14-13 stond Oranje de voorsprong niet meer af. Via 16-13 en 16-15 nam de 35-jarige Slagter het slotakkoord voor zijn rekening. Met twee verzilverde strafworpen tilde de zesvoudig landskampioen de stand eigenhandig naar 18-15.

Slagter zet Oranje op voorsprong tegen Servië

Halverwege de openingswedstrijd tegen Servië, volgens kenners de topfavoriet voor olympisch goud, keek Oranje tegen een 9-4 achterstand aan. Nederland kwam knap terug tot 12-12 en met nog tweeënhalve minuut te spelen tekende Slagter met een 'tweepunter' voor de enige voorsprong van Nederland (12-14). Dat voordeel konden de 3x3'ers niet vasthouden.

Servië nam de leiding weer over (16-14) en Nederland wist daarna niet dichterbij te komen dan 16-15. In de laatste dertig seconden van de wedstrijd kreeg Nederland nog drie kansen op een gelijkspel of de zege, maar alle drie de schoten - waaronder één van Slagter - gingen mis.

3x3 basketbal is een nieuwe olympische sport. Twee teams met elk drie spelers binnen de lijnen spelen op een half basketbalveld. Iedereen schiet op dezelfde basket. Een wedstrijd duurt tien minuten. Wie na tien minuten op voorsprong staat óf als eerste 21 punten heeft gemaakt, wint de wedstrijd.

Zondag tegen Japan en China

In de poule van acht staan de oranjemannen na twee duels op de vijfde plek. Servië heeft als enige land allebei de wedstrijden gewonnen. Zondag komt Nederland opnieuw twee keer in actie. Dan zijn Japan (12.00 uur Nederlandse tijd) en China (15.00 uur Nederlandse tijd) de tegenstanders. Maandag speelt Oranje wederom tweemaal, dinsdag één keer.

De nummers één en twee uit de poule van acht plaatsen zich voor de halve finales, de nummers drie tot en met zes gaan naar de kwartfinales. De kwartfinales zijn ook op dinsdag; de halve finales, wedstrijd om het brons en de finale worden woensdag afgewerkt.