Alphenaar Arvin Slagter met 3x3-basketballers naar Olympische Spelen

Foto: Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn is over twee maanden met tenminste één sporter aanwezig op de Olympische Spelen. Arvin Slagter heeft zich zondag met het 3x3-basketbalteam van Oranje gekwalificeerd voor de Zomerspelen in de Japanse hoofdstad Tokio.

De voormalig basketballer van eredivisionist ZZ Leiden vormt met Dimeo van der Horst, Julian Jaring en Jessey Voorn The Orange Lions. Op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Graz (Oostenrijk) is Nederland met succes erin geslaagd om in de vereiste top-3 te eindigen.

Dat ging alles behalve gemakkelijk. Oranje stond in de groepsfase op de rand van uitschakeling, maar plaatste zich zaterdag mede dankzij verliezende concurrenten op het nippertje voor de kwartfinales. In de wedstrijd om een plek in de halve eindstrijd klopte Nederland wereldkampioen Verenigde Staten (21-16) zondag en aansluitend in de halve finale werd Frankrijk verslagen (21-13).

'We hebben karakter getoond', glunderde Van der Horst na afloop voor de camera van de organisatie. 'We hebben hier de laatste jaren heel hard voor gewerkt. Deze comeback van ons na eerst twee nederlagen lijkt op een sprookje. Alles is niet voor niets geweest.'

Voor het eerst in de geschiedenis is Nederland met een valide basketbalteam vertegenwoordigd op een Olympische Spelen. Naast Oranje kwalificeerden Polen en Letland zich in Graz voor 'Tokio'.

Maureen Koster

'Alphen' hoopt in Tokio ook vertegenwoordigd te worden door Maureen Koster. De 28-jarige atlete wil zich kwalificeren op de 5000 meter, maar staakte zaterdag haar limietpoging op de atletiekbaan in Nijmegen. Koster heeft tot eind juni de tijd om aan de olympische limiet te voldoen.

Op de Paralympische Spelen, een maand later, gaat zwemster Jonne Moleman proberen een gouden medaille te veroveren.