Alphens voetbaltalent op punt van doorbreken bij Ajax: ‘Veel te danken aan strenge vader’

Foto: Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Ik was daar altijd ballenjongen. Nu ga ik in dat stadion spelen. Dat is gewoon top', zegt de 19-jarige Nassef Chourak over het stadion van ADO Den Haag. Het talent uit Alphen aan den Rijn speelt komende vrijdag met Jong Ajax tegen ADO, de voetbalclub waar hij in de jeugdopleiding speelde. In Den Haag en Alphen aan den Rijn legde hij de basis voor zijn nog prille profloopbaan in Amsterdam.

Chourak kwam als twaalfjarig jongetje binnen bij de Haagse club, om twee jaar later als veelbelovend talent naar Ajax te vertrekken. De snelle vlucht van zijn carrière heeft hij voor een groot deel te danken aan zijn vader: 'Ik heb kritiek nodig. Ik wil niet horen wat ik goed doe, maar juist wat ik fout doe', aldus de zelfbewuste voetballer.

Zijn vader was zijn coach toen hij zijn eerste stappen op het veld zette bij amateurclub Alphense Boys. 'Hij was voor mij altijd strenger dan voor andere jongetjes. Ik heb daar veel aan gehad. Ook nu hij trouwens niet meer mijn trainer is, is hij nog steeds streng', lacht de aanvaller.

'Ik wil nooit spijt hebben'

Wie de goedlachse Chourak op het veld ziet lopen, kan al snel constateren dat hij een echte ras-voetballer is. Eentje die op straat zijn techniek heeft geleerd. 'Ik ging met mijn vader altijd naar een kooitje bij ons op de hoek. Daar heb ik mijn basistechniek ontwikkeld', aldus het jonge talent.

Hij voegt daar gelijk een opvallende filosofische twist aan toe: 'Ik heb al jong geleerd dat ik nooit spijt wil hebben. Ik wil niet na de wedstrijd denken: waarom heb ik dit niet gedaan, waarom heb ik die actie niet gemaakt. Dus ik wil op het veld gewoon alles proberen. Daar word ik gelukkig vaak voor beloond.'

Tijd bij ADO Den Haag

In zijn tijd bij ADO Den Haag steekt Chourak al snel boven zijn ploeggenoten uit. Toch ervaarde de aanvaller bij de profclub dat er vooral naar het team werd gekeken. 'Ik voelde me heel fijn daar. Het is echt een warme club. Bij Ajax wordt veel meer naar de individuele prestaties gekeken, bij ADO was het echt meer het team dat voorop staat. Hier in Amsterdam is ook overal een weerwoord. Bij ADO was het toch iets rustiger.'

Vorig jaar zomer tekende Chourak zijn eerste profcontract bij Ajax. Dit seizoen is hij bij de beloftenploeg al verantwoordelijk voor drie treffers en drie assists: 'Er zit de laatste tijd meer rendement in. Ik ben op de goede weg, maar het kan altijd beter en moet ook beter', zo analyseert de zelfkritische aanvaller.

Chourak staat vrijdagavond met Jong Ajax tegenover ADO Den Haag: 'Ze hebben een goed team en draaien lekker. Het is een hele moeilijke tegenstander', zo zegt hij met veel respect voor zijn oude club.

Bij ADO spelen?

Op de vraag of ADO zijn creativiteit niet goed had kunnen gebruiken dit seizoen antwoordt de tiener op een volwassen wijze: 'Ze hebben veel creatieve spelers daar. Dus ze doen het gewoon goed.'

Lees ook: Noussair Mazraoui (24) beleeft jongensboek met droomtransfer: 'Bayern is een megaclub'
Lees ook: Spil achter succes Alphense Boys-jeugd moet plaatsmaken: 'Komt hard aan'
Lees ook: Mazraoui (Ajax) en Adekanye (ADO) maken hun familie trots: 'Ooit samen in één team'