Alphense Boys-spelers en trainer overdag naar school, maar vanavond tegen Ajax

Foto: Alphense Boys

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is een bijzondere dag voor Alphense Boys. De A1 heeft vorige maand voor een grote stunt gezorgd door de kwartfinales van de KNVB Beker te bereiken. Woensdagavond komt Ajax A1 op bezoek, dat te boek staat als een van de beste jeugdteams van Europa.

En waar de meeste A1-spelers van Ajax al een profcontract hebben, moet Alphense Boys-keeper Bas Schols woensdag nog gewoon naar school. 'Het grote geld zit bij Ajax en bij Alphense Boys hebben we die middelen natuurlijk niet. Het verschil is erg groot.'

De sluitpost van de Alphenaren vervulde een heldenrol door de beslissende strafschop te keren in de achtste finale tegen FC Volendam. 'Toen dat gebeurde was ik heel blij. Het team kwam op mij af gesprint. Dat is echt een geweldig gevoel voor een keeper.'

Bijzonder van een amateurclub

Dat een amateurclub de kwartfinales van de KNVB Beker weet te bereiken is uniek. Een aantal jaren geleden overkwam het VVSB in het bekertoernooi voor eerste elftallen. Waar Alphense Boys-jeugdteams vaker stunten tegen profclubs, is dat naarmate de spelers ouder worden (de spelers uit de A1 zijn achttien of negentien jaar oud, red.) steeds lastiger.

'Ik heb met de C1 van Alphense Boys van Ajax C1 gewonnen. Ajax trainde toen vijf keer per week, wij drie keer. De A1 van Ajax traint acht keer per week plus krachttraining en andere specialistische trainingen om die jongens klaar te stomen voor het profvoetbal', vertelt trainer Sander van Dijk. Hij staat woensdag zelf nog voor de klas als vmbo-leraar wiskunde op Groene Hart Leerpark.

De kans dat Alphense Boys wint is nihil. 'Maar we hebben het gisteravond gezien, Ajax bij Real Madrid in de Champions League. De kans is niet groot. Maar we gaan er wel alles aan doen', zegt Van Dijk. 'We gaan ons op de kaart zetten en proberen geschiedenis te schrijven', vervolgt Schols. Om 19.00 uur is de aftrap in Alphen aan den Rijn. De toegang is gratis.

Hieronder kun je de televisiereportage bekijken die we vanochtend maakten op de scholen van trainer Sander van Dijk en keeper Bas Schols in aanloop naar de bekerwedstrijd Alphense Boys A1 - Ajax A1: