‘Alphense Boys vanaf seizoen 2023-2024 op zaterdag’, thuiswedstrijden uiterlijk om 15.00 uur

Foto: Paul Bahlmann

ALPHEN AAN DEN RIJN - Er gaat geen rechtszaak komen tussen Alphense Boys en voetbalbond KNVB. Alphense Boys neemt samen met drie andere zondaghoofdklassers genoegen met de mondelinge toezegging van de federatie, die aankomende juni nog wel formeel bekrachtigd moet worden door de KNVB, dat de voetbalvereniging in het seizoen 2023-2024 alsnog de overstap kan maken naar het zaterdagvoetbal. 'Wij worden een zaterdagclub als alle andere zaterdagclubs', kondigt Gerard Haverkamp, bestuurssecretaris van Alphense Boys, aan.

Alphense Boys, RKAVV (Leidschendam), SJC (Noordwijk) en TOGB (Berkel en Rodenrijs) hadden zich eerder dit seizoen tegen de KNVB gekeerd, omdat zij zich benadeeld voelen. Op alle niveaus mogen voetbalclubs vanaf komend seizoen de overstap maken van het zondag- naar het zaterdagvoetbal, behalve de hoofdklassers en derdedivisionisten. Zelfs terugstappen vanuit de zondag-hoofdklasse naar de zaterdag-eerste klasse is verboden.

Nu daar alsnog verandering in komt, omdat de zaterdag- en zondaghoofdklassers gemixt gaan worden in een nieuw op te zetten vierde divisie, hebben de vier clubs maandag tijdens een nieuw overleg besloten om de strijd te staken. 'De basis voor een rechtszaak was dat wij niet naar het zaterdagvoetbal mochten. Toen was het plan voor de vierde divisie er nog niet. Wij zijn blij dat er beweging in komt', verklaart Haverkamp namens Alphense Boys.

Gesprek Jan-Dirk van der Zee

Een kleine maand geleden ging KNVB-directeur Jan-Dirk van der Zee hoogstpersoonlijk in gesprek met de vier voetbalverenigingen. Kort daarvoor was het aanvankelijke vierde divisie-besluit door de KNVB uitgesteld van december 2021 tot juni 2022. 'Het plan was nog niet rijp voor besluit. De KNVB had de eigen vertegenwoordigers van de ledenraad onvoldoende geraadpleegd', legde Haverkamp in december al uit.

Alphense Boys, RKAVV, SJC en TOGB hebben afgesproken volgend seizoen (2022-2023), vooruitlopend op de definitieve overstap per 2023-2024, hun onderlinge wedstrijden op zaterdag te gaan spelen. Ook het Haagse HBS heeft toegezegd hieraan mee te willen werken. Dit seizoen speelde Alphense Boys de uitwedstrijden tegen TOGB en Be Quick 1887 (Haren) al op zaterdag.

Het officiële besluit volgt in juni tijdens de eerstvolgende grote besluitvormende KNVB-vergadering voor het amateurvoetbal. 'Je mag er meer van uit gaan dan ooit te voren', houdt het Alphense Boys-bestuurslid nog een kleine slag om de arm. 'Maar de KNVB weet ook dat er geen andere optie meer is voor het zondagvoetbal. Wij hadden liever deze zomer al naar 'de zaterdag' gegaan, maar moeten nog een jaar doorspelen op zondag.'

Tweede elftal

Met de overstap naar het zaterdagvoetbal zal Alphense Boys ook weer een prestatief tweede elftal op de been gaan brengen. Vanwege gebrek aan animo in het zondagvoetbal, heeft Alphense Boys dat nu niet. 'Dan heeft de trainer straks weer een tweede elftal waar hij bij blessures en schorsingen uit kan putten en waar hij voetballers wedstrijdritme in kan laten opdoen.'

De thuiswedstrijden van Alphense Boys zullen om 14.30 of 15.00 uur aanvangen. 'Niet later, want dat heeft geen zin.' In de tweede divisie zijn veel clubs juist teruggegaan van 15.30 uur als aanvangstijdstip naar 14.30 uur, omdat het hen niet eens zozeer toeschouwersaantallen scheelde maar wel veel kantine-omzet kostte.

Als de KNVB het toestaat wil Alphense Boys ook het huidige zaterdagteam, dat nu nog uitkomt in de vierde klasse, in leven houden. Dat geldt ook voor Alphense Boys O21. Het onder 21 jaar-team komt uit op het op één na hoogste niveau van Nederland en speelt louter tegen profclubs. Het elftal vormt een brug tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal.

Alphense Boys - ARC op zaterdag

Verder hoopt Alphense Boys gemakkelijker spelers voor de A-selectie aan zich te kunnen binden door op zaterdag te gaan voetballen. 'We hebben een argument erbij om naar ons te komen of om bij ons te blijven', is Gerard Haverkamps overtuiging. 'Veel jongens die nu weggaan of niet willen komen, voeren het zaterdagvoetbal als reden op.'

Bij uitzondering zal Alphense Boys - eventueel - alleen een enkele uitwedstrijd tegen een traditionele zondagclub op zondag blijven spelen. Dat geldt niet voor ARC. Een van oudsher zondagclub die tegen een oorspronkelijke zaterdagvereniging speelt, moet altijd op zaterdag de onderlinge wedstrijden spelen.

Op 4 december, de dag dat de KNVB aanvankelijk zou besluiten over de invoering van de vierde divisie en daarmee de overstap van Alphense Boys naar het zaterdagvoetbal, schetste Gerard Haverkamp namens Alphense Boys voor het laatst de situatie. Het radio-interview van toen is hieronder terug te luisteren.