Alphense dansgroep wint Europees kampioenschap: ‘Achter de schermen vloeiden de tranen’

Dansgroep I'M UnigY Foto: Studio I'M In Motion
Dansgroep I'M UnitÁ Foto: Studio I'M In Motion
Coaches Frency van Duijn en Fleur van Gent Foto: Studio I'M In Motion

ALPHEN AAN DEN RIJN – Twee dansgroepen van studio I’M In Motion uit Alphen aan den Rijn zijn in de prijzen gevallen tijdens het Europees kampioenschap in Duitsland.

Dansgroep I’M UnigY werd Europees kampioen in de hoogste danscategorie Modern/Contemporary Over 18 – Intermediate/Advanced. Daarnaast eindigde dansgroep I’M UnitÁ als tweede in de categorie OPEN Over 18 – Intermediate/Advanced.

Na teleurstelling volgt blijdschap

Twintig dansers verzamelden zich donderdagochtend bij de studio in Alphen aan den Rijn voor het vertrek naar het EK in Duitsland. Vier dagen lang moesten ze daar gaan strijden voor de felbegeerde Europese titel.

Beide groepen moesten in de eerste ronde in actie komen en hun dans uitvoeren. Vanuit deze ronde konden vier groepen zich gelijk plaatsen voor de finale. De groepen die het niet haalden, moesten vrijdag nog een keer op het podium verschijnen. De groep I’M UnigY mocht het spits afbijten en later in een andere categorie was het de beurt aan I’M UnitÁ.

I’M UnigY wist zich niet gelijk te plaatsen en moest vrijdag nog een keer op het podium verschijnen voor de tweede ronde. I’M UnitÁ wist zich echter wel gelijk te plaatsen voor de grote finale op zaterdag. Na de teleurstelling hebben de dansers van I’M UnigY zich herpakt en. Zij wisten zich via de tweede ronde voor de finale te plaatsen.

Dans binnen zes weken tot stand gekomen

I’M UnitÁ trad zaterdag op in de finale met een dans die binnen zes weken tijd tot stand was gekomen. Dat maakte de deelname voor de groep extra spannend, omdat veel deelnemende dansgroepen al een heel seizoen hebben getraind voor één dans.

Ze dansten vol overgave en passie tijdens de finale. Vervolgens was het een kwestie van afwachten. De categorie van de groep was als laatste aan de beurt voor de uitslag, na 40 andere categorieën. I’M UnitÁ is uiteindelijk tweede van Europa geworden. De prijs werd met een hoop gegil en enthousiasme in ontvangst genomen door de dansers.

Samengevoegde groep wint EK

De finale van I’M UnigY stond zondag op het programma. De dansgroep bestaat uit twee samengevoegde groepen: I’M Syzygy (selectiegroep van locatie I’M Bodegraven) & I’M UnitÁ (choreography groep van locatie I’M Alphen).

'Achter de schermen vloeiden de tranen binnen de groep al voordat de dansers op moesten', vertelt de organisatie. 'Met zoveel emotie en passie wisten zij hun dans boodschap ook over te brengen naar het publiek en de jury.' In een grote cirkel als een groepsknuffel moesten ze in spanning de uitslag afwachten.

‘Het niveau was ontzettend hoog en dus zouden we met elke uitslag al ontzettend blij zijn’, schrijft studio I’M In Motion. ‘Maar I’M UnigY werd niet genoemd en toen opeens waren we al aangekomen bij de top drie.’ Vervolgens was de blijdschap groot toen de dansgroep tot Europees kampioen werd uitgeroepen. Met grote vreugde namen de dansers de enorme beker in ontvangst.

Optreden op Zomerspektakel

Voor alle dansers en hun twee coaches Fleur van Gent en Frency van Duijn waren het vier onvergetelijke dagen die zij nooit zullen vergeten. De komende tijd zullen zij nog intens gaan nagenieten van dit mooie resultaat.

Ondertussen zal er ook weer hard getraind worden want een hoop van de dansers zullen vrijdag 31 mei te zien zijn op de 'Main Stage' van het zomerspektakel in Alphen en 6 en 7 juli zijn de eindshows van I’M In Motion.

Lees ook: Femke Barhorst vertegenwoordigt Nederland voor tweede keer op EK ritmische gymnastiek