Alphense Leonie van Vliet mag als reserve naar olympische finale estafette

Foto: Atletiekunie

ALPHEN AAN DEN RIJN - Leonie van Vliet mag zich opmaken voor een olympische finale op de 4x100 meter estafette. Zonder zelf in actie te komen zag de Alphense atlete het Nederlands vrouwenteam zich in de nacht van woensdag op donderdag nipt kwalificeren voor de eindstrijd. Een vijfde klassering in de series bleek niet voldoende om rechtstreeks toegang te krijgen tot de finale, maar een tijd van 42,81 was wél net genoeg.

Het kwartet Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney kreeg de voorkeur boven Van Vliet en collega-reserve Lieke Klaver. Het andere lid van de estafetteploeg, beoogd startloopster Jamile Samuel, meldde zich af met een hamstringblessure. Klaver richt zich op de 4x400 meter estafette waarop Nederland ook medaillekanshebber is.

Vlak na de start ging het al mis bij de wissel tussen Visser en tweevoudig wereldkampioene Schippers, die te snel vertrok en daardoor moest inhouden om het stokje te kunnen overnemen. Vervolgens was het aan achtereenvolgens Van Hunenstijn en Sedney om te redden wat er te redden viel. Dat lukte uiteindelijk ternauwernood.

Tweede op WK

Op de wereldkampioenschappen estafette werd Nederland dit voorjaar tweede op de 4x100 meter. Tot 100 meter voor de finish lag Oranje op koers om goud te veroveren. Kanttekening is wel dat de topsprintlanden uit Noord- en Midden-Amerika niet deelnamen aan dat WK.

De finale staat komende vrijdag (14.30 uur Nederlandse tijd) op het programma. Dan wordt een opnieuw bepaald welke loopsters Nederland vertegenwoordigen. Schippers gaf na afloop tegenover de NOS aan te verwachten dat hetzelfde viertal de eindstrijd gaat lopen. In dat geval zou Van Vliet dus niet in actie komen op haar eerste Olympische Spelen.

Lees ook: Tandarts Leonie van Vliet als atlete naar de Spelen: 'Van mijn beste kant laten zien'