‘Als ik had gezegd dat Aarlanderveen kampioen zou worden, hadden ze me opgesloten’

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

AARLANDERVEEN - Jarenlang was Aarlanderveen het lelijke eendje in de vijfde, en na het opheffen van die vijfde klasse, in de vierde klasse. De voetbalvereniging uit het 1200 inwoners tellende dorp was op sterven na dood. Een grote teruggang in het aantal leden en geen jeugdteams die binnen acht jaar spelers konden leveren voor het eerste elftal.

Zou de club over vijf jaar nog wel bestaan? Moet het eerste elftal opgeheven worden en verder gaan op recreatief niveau? Voorzitter Leo de Jong wist samen met medebestuurslid Martijn Zeilstra een Aarlanderveense ondernemers aan de club te binden: Geert Gruppen van online-sportwinkel Plutosport.

Arjen Linstra, bezig aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, kreeg de ervaren succestrainer Henk van Hof naast zich als assistent-trainer. De komst van Van Hof zorgde in de zomer van 2017 voor een enorme aantrekkingskracht. Voetballers die in het verleden onder Van Hof speelden en - in veel gevallen - het plezier in het spelletje hadden verloren, kwamen naar Aarlanderveen. Een andere groep nieuwe spelers werkt, evenals Van Hof, bij de hoofdsponsor.

Goede randvoorwaarden (kleding, trainingskampen en verzorging, red.) werden gecreëerd. Vorig seizoen greep Aarlanderveen op de slotdag naast het kampioenschap in de vierde klasse omdat de ploeg in de breedte niet sterk genoeg was, dit seizoen - met nog een aantal versterkingen - is de titel ongeslagen in de wacht gesleept.

Dit artikel gaat verder onder deze samenvatting van de kampioenswedstrijd, rondrit en huldiging van afgelopen zaterdag.

'Dit project hebben we onwijs mooi afgerond', glundert voorzitter Leo de Jong, de architect van dit succes. De uitvoerend producent, assistent-trainer Henk van Hof: 'Als ik in 2017 tegen iemand had gezegd dat Aarlanderveen over twee jaar kampioen zou worden, hadden ze me opgesloten.'

In de voorbije vijf jaar heeft Arjen Linstra zich enorm ontwikkeld als trainer. Aarlanderveen is de eerste club van de oefenmeester. Hij was door het dolle heen na het behaalde kampioenschap. Maar ook realistisch na de kampioenswedstrijd tegen Zevenhoven. 'We hadden bij rust met 0-4 of 0-5 voor moeten staan. Dan valt de 1-2 en moet je blij zijn dat je hem over de streep trekt. Maar dat zijn we nu vergeten!'

Jorn Poelwijk voetbalt zijn hele leven al voor Aarlanderveen. Hij maakte de vernederingen op het allerlaagte amateurvoetbalniveau van Nederland mee. Maar nu ook de euforie. 'Ik kan het nog niet geloven', zei Poelwijk kort na de kampioenswedstrijd. 'Dit is een jongensdroom die uitkomt.'

'Afbreukrisico? Aarlanderveen bewijst tegendeel'

Normaal gesproken is het afbreukrisico bij een constructie als deze in Aarlanderveen erg groot. Het is wachten tot de bom barst, de hoofdsponsor die de randvoorwaarden creëert vertrekt of de populaire assistent-trainer stopt. Maar bij Aarlanderveen lijkt dat anders. De voetbalclub floreert als nooit tevoren. En niet alleen het eerste elftal.

Met de week staat er meer publiek langs de zijlijn. Maar belangrijker nog, het ledenaantal groeit. En flink ook. Aarlanderveen heeft weer een A1 (JO19-1) en mogelijk kan er nóg een nieuw senioren- of ouder jeugdteam gevormd worden waardoor Aarlanderveen veel toekomstperspectief heeft. Ook al zal derde klasse-voetbal op lange termijn erg lastig worden als deze spelersgroep stopt, voetballen in het linkerrijtje van de vierde klasse lijkt gewaarborgd. Daardoor heeft Aarlanderveen bestaansrecht.

'Wij gaan ons nu opmaken voor de volgende stap', aldus voorzitter Leo de Jong. 'We willen komend seizoen laten zien dat we ons kunnen handhaven in de derde klasse. Het huiswerk dat gemaakt moest worden om mee te komen in de derde klasse volgend seizoen, hebben we gedaan.'

Hieronder kun je de televisie-interviews met voorzitter Leo de Jong, oer-Aarlandervener Jorn Poelwijk, trainer Arjen Linstra en assistent-trainer Henk van Hof bekijken.