Gepubliceerd op 28 Februari 2020 om 9.10 uur

Amber van der Hulst debuteert als profwielrenner: ‘Misschien kan ik wel een keertje winnen’

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Voor het eerst staat Amber van der Hulst dit weekend aan de start van een wielerwedstrijd als profrenner. De twintigjarige Hazerswoudse had zaterdag de bekende Vlaamse semi-klassieker Omloop Het Nieuwsblad moeten rijden, maar kiest vanwege een verkoudheid voor Omloop Het Hageland op zondag.

'Het wordt mijn eerste echte grote koers. Ik ben erg benieuwd wat ik kan doen en voor het team kan betekenen', blikt Van der Hulst vooruit. Van der Hulst heeft een profcontract getekend bij het Parkhotel Valkenburg Cycling Team. Haar droom: over een aantal jaren schitteren in de Ronde van Vlaanderen. 'Dat zou ik heel gaaf vinden.'

In haar eerste jaar als profrenner hoopt Van der Hulst stiekem één internationale koers te winnen. Maar het belangrijkste: 'Een stabiel jaar qua prestaties, belangrijk zijn voor het team en persoonlijk stappen vooruit maken.'

Olympische Spelen in Tokio

Van der Hulst werd vorig jaar tweede met Kirsten Wild op de koppelkoers (baanwielrennen) bij de Europese Spelen. 'Ik was al een week van te voren in Minsk (Wit-Rusland, red.). Je zit in een soort olympisch dorp, heel bijzonder.' 2019 was het jaar van haar internationale doorbraak. Ze veroverde ook EK-brons met Nederland op de weg. 'Het afgelopen jaar was het begin van hopelijk heel veel goede jaren', aldus Van der Hulst.

Als je op de koppelkoers tot de Europese top behoort in het baanwielrennen, denk je wellicht: ze mag naar de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. Maar dat gebeurt normaal gesproken niet. Nederland mag één duo afvaardigen op de koppelkoers en de voorkeur gaat uit naar Kirsten Wild en Amy Pieters, de regerend wereldkampioenen. 'Kirsten en Amy zijn een heel goed koppel, deze week verdedigen zij hun wereldtitel op de WK', zegt Van der Hulst over het duo.

Alleen bij een blessure van een van beiden zou Van der Hulst wellicht in beeld kunnen komen. 'Ik weet van niks. Wie weet hoor ik nog dat ik reserve ben. En misschien hoor ik niks.' Bij afwezigheid van Wild of Pieters zou de bondscoach ook nog kunnen kiezen voor iemand die op een ander onderdeel uitkomt. Nederland mag slechts een maximaal aantal wielrenners afvaardigen naar Tokio. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen wegwielrennen, baanwielrennen en mountainbiken.

Parijs?

Toch hoopt Van der Hulst ooit naar de Olympische Spelen te mogen. 'Nu Tokio zo dicht bij komt, en dat voel ik ook om me heen bij andere renners, is Parijs een mooi doel. Hij lijkt me heel gaaf om mee te maken', spreekt Van der Hulst. De volgende Olympische Spelen, in 2024, zijn in Parijs.

Van der Hulst werd afgelopen weekend gekroond tot sportvrouw van het jaar in Alphen aan den Rijn vanwege haar zilveren medaille op de Europese Spelen. Vijf jaar eerder riep het Alphens Sportgala haar uit tot sporttalent van het jaar.

advertentie
 
advertentie