Bar Amsterdam en Schatjes binnenkort weer open? Dat is allesbehalve zeker

ALPHEN AAN DEN RIJN - Discotheken en nachtclubs mogen vanaf zaterdag 25 september weer gasten ontvangen, al moeten ze voorlopig nog wel om 00.00 uur weer dicht. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Een goede oplossing lijkt het niet te zijn voor de twee discotheken in het Alphense centrum.

'We denken dat de jeugd er wel klaar voor is. Die willen heel graag, die staan te trappelen', zegt Bart Kamper namens discotheken Bar Amsterdam en Schatjes in de Julianastraat. Toch blijkt het een lastige opgave te zijn om vroeg op de avond al bezoekers te ontvangen in de uitgaansgelegenheden. 'Onder Bar Amsterdam zit een restaurant. Dat betekent bijvoorbeeld dat de muziek niet voluit kan zolang daar gasten aanwezig zijn', legt Kamper uit. 

Gasten van het restaurant en de uitgaansgelegenheid maken daarnaast gebruik van dezelfde in- en uitgang. 'De stappers en de mensen die een rustig avondje willen eten, dat wordt wel lastig. Daarnaast, hoe breng je gezelligheid om zeven uur 's avonds? Het past niet echt bij ons concept.'

Bij uitgaansgelegenheid Schatjes, twee deuren verderop, is het niet veel anders. 'Bij Schatjes zit er ook een restaurant boven, daar is de uitdaging eigenlijk nog groter', vertelt Kamper.

Coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september vervalt de anderhalvemetermaatregel. Ook in horecagelegenheden hoeven gasten geen afstand meer van elkaar te houden. Wel moet er worden gewerkt met een coronatoegangsbewijs. Daarmee tonen mensen aan dat ze gevaccineerd zijn, onlangs een coronabesmetting hebben doorstaan of negatief getest zijn.

'Wij voelen ons een beetje de zwartepiet toegespeeld krijgen, dat wij verplicht worden om mee te werken aan een soort vaccinatiedwang', zegt Kamper. 'We kunnen eigenlijk niet anders. Aan de ene kant zijn we dolblij als we met zo'n pas weer open kunnen straks. Aan de andere kant zijn we niet blij met die pas, omdat we verplicht worden om mee te werken aan een tweedeling van de maatschappij.'

Rutte kondigde tijdens de persconferentie aan dat op 1 november wordt bekeken of het coronatoegangsbewijs nog verplicht blijft voor onder meer gasten aan horecagelegenheden.

'Op ons in laten werken'

Ondanks de grote uitdagingen voor zowel Bar Amsterdam als Schatjes zegt Kamper de handdoek nog niet in de ring te gooien. 'We gaan het even op ons laten inwerken, ideeën verzinnen en het er met elkaar over hebben.' Het demissionaire kabinet erkent dat de verplichte sluitingstijd om middernacht de clubs en discotheken raakt. 'We zijn aan het kijken wat dit betekent voor de eigenaars en hoe we grote omzetverliezen (...) kunnen compenseren', aldus Rutte.

Lees ook: Horecabazen niet van plan gasten te checken bij binnenkomst: ‘Het voelt voor ons als achteruitgang’