Bedrijf in Alphen aan den Rijn door GGD aangemerkt als coronacluster

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een bedrijf in Alphen aan den Rijn is door de GGD aangemerkt als coronacluster. Dat heeft de gezondheidsdienst dinsdag bekendgemaakt. Om welk bedrijf het gaat, houdt de GGD voor zich.

Op dit moment zijn negen mensen positief getest en zitten in thuisisolatie. Hoeveel mensen in thuisquarantaine zitten, weet de woordvoerder van de GGD niet. 'Gemiddeld genomen zijn dat tien personen per besmetting.' Het gaat om zogeheten nauwe contacten, oftewel iedereen die vijftien minuten of langer op minder dan anderhalve meter is geweest van een besmet persoon. Zij moeten veertien dagen thuis afwachten of ze klachten ontwikkelen.

Van een brandhaard is volgens de GGD geen sprake. De gezondheidsdienst zegt pas te spreken van een brandhaard als er geen idee is hoe de besmette personen te traceren zijn. Dat is niet het geval omdat alle nauwe contacten in beeld zijn. 'Het lijkt onder controle', zegt de zegsvrouw.

Vorige maand was het eerste coronacluster in Alphen. Bij de Technische Unie aan de Alphense Bedrijfsweg, een groothandel in technische installatiemiddelen, waren vijf medewerkers besmet geraakt. Omdat nieuwe besmettingen in de week daarop uitbleven, werd het bedrijf niet meer aangemerkt als coronacluster.

Van een coronacluster is sprake als drie of meer mensen besmet zijn binnen één groep. Een bedrijf, organisatie of vereniging valt onder een groep. Meerdere besmettingen binnen één familie noemt de GGD geen cluster.

'Feestjes en verjaardagen échte probleem'

Afgelopen week zijn negentien inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn positief getest op het coronavirus. De GGD-woordvoerder wil benadrukken dat het probleem in Alphen niet zozeer het coronacluster binnen het desbetreffende bedrijf is, maar de grote hoeveelheid mensen die - óók in Alphen - besmet raken als gevolg van onvoldoende afstand houden in familie- of vriendenkring tijdens feestjes, verjaardagen en barbecues.

'Mensen zitten dan te dicht bij elkaar. Het virus heeft dan kans over te springen', reageerde de gezondheidsdienst. 'Zorg dat je anderhalve meter afstand van elkaar bewaart, ook als je met goede bekenden als familieleden en vrienden bent. Heb je klachten? Blijf thuis, ontvang geen bezoek en laat je zo snel mogelijk testen.'

Lees ook: 19 nieuwe coronabesmettingen in Alphen, met name families en vrienden