Bedrijven ploeteren door coronacrisis heen: ‘De spannende periode komt nu’

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is zo'n drie maanden geleden dat de coronacrisis uitbrak in Nederland. Hoewel veel sectoren, na een tijdelijke sluiting, de deuren weer op aangepaste manier hebben geopend, zijn de problemen en zorgen bij ondernemers nog verre van voorbij.

Tachtig ondernemers uit de gemeente hebben begin april via een enquête laten weten te vrezen voor 1 juni failliet te gaan. Volgens Joost Berkhout van het economische platform EDBA is een aantal bedrijven inderdaad failliet gegaan als gevolg van de coronacrisis, maar ligt het totale aantal niet hoger dan in voorgaande jaren. 'Je zou daaruit kunnen concluderen dat de steunmaatregelen, zowel landelijk als gemeentelijk, effect hebben', meent Berkhout.

'Alleen, de spannende periode komt nu.' De nieuwe Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) komen eraan, maar omzetherstel is volgens Berkhout de enige oplossing. 'Dat is de enige mogelijkheid om uit deze situatie te komen.'

Horeca

Hoewel het grootste deel van de horeca weer op aangepaste manier open is, is de situatie in die branche nog steeds nijpend. 'Met een beperkte bezetting mogen ze sinds 1 juni open. En als dan zelfs die bezetting maar beperkt wordt gehaald, dan betekent dat dat de verdiencapaciteit volstrekt onvoldoende is om kosten te dekken', zegt Berkhout.

Met de zomermaanden op komst, vragen een hoop horecaondernemers zich af hoe het nu verder moet. 'Dan denk je natuurlijk aan kostenbesparende maatregelen en dat is dan direct personeel.'

Mobiliteitscentrum

Naar alle waarschijnlijkheid wordt er een mobiliteitscentrum opgezet in de gemeente Alphen aan den Rijn. Personeel kan op die manier tijdelijk bij een ander bedrijf worden ondergebracht, waarmee wordt voorkomen dat medewerkers een werkeloosheidsuitkering moeten aanvragen. 'Bedrijven die mensen over hebben kunnen dat aangeven, bedrijven die mensen extra nodig hebben kunnen dat aangeven. En dan gaan wij die twee aan elkaar matchen', zegt Bas de Lange van ondernemersvereniging VOA. 

Er zullen afspraken gemaakt moeten worden over de salarissen die uitbetaald dienen te worden. 'In de huidige situatie ga ik ervan uit dat het salaris doorbetaald blijft worden door de oude werkgever en dat die dat doorbelast aan de inlenende werkgever. En op die manier, met gesloten portemonnee, dat iedereen daar blij van wordt', zegt De Lange.