Belastingverhoging niet uitgesloten, gemeente koerst af op grootste bezuinigingsoperatie ooit

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn stevent af op een begrotingstekort van twintig miljoen euro. Wethouder Gert van den Ham (D66) van financiën heeft dinsdag aangekondigd dat de gemeente het grootste bedrag ooit uit de geschiedenis moet gaan bezuinigen. Ook wordt belastingverhoging, om zo minder te hoeven bezuinigen, niet uitgesloten door het gemeentebestuur.

Waar precies op bezuinigd gaat worden, is nog niet bekend. Een speciaal daarvoor in het leven geroepen afvaardiging van de gemeenteraad heeft een pakket van zestig maatregelen gepresenteerd aan het college van burgemeester en wethouders waar minder geld naartoe zou kunnen gaan. Aankomend voorjaar moeten de eerste keuzes gemaakt worden.

Aanleiding voor dit alles is het plan van het Rijk om vanaf 2026 drie miljard euro te bezuinigen op het gemeentefonds. Het gemeentefonds is voor alle gemeenten in Nederland de belangrijkste inkomstenbron. Bovenop het al begrote tekort van drie miljoen euro in 2026, krijgt Alphen vanaf dat jaar zo'n zeventien miljoen euro minder van de Rijksoverheid dan op dit moment.

Lees ook: Oproep Alphense politiek aan kabinet: 'Bezuinig gemeente niet kapot'

Hieronder is het interview met wethouder Gert van den Ham (D66, financiën) te beluisteren. Studio Alphen Politiek wordt elke zondag van 13.00 tot 14.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.