Benthuizen bakt al 250 jaar met meel van Korenmolen De Haas

BENTHUIZEN - Als er een dorp is in gemeente Alphen aan den Rijn waar nog veel zelf gebakken wordt, dan is dat Benthuizen wel. Brood, cake, koek en pannenkoeken, het meel dat de inwoners voor al deze lekkernijen gebruiken, wordt al 250 jaar gemalen door Korenmolen de Haas.

Korenmolen De Haas – in 1772 gebouwd als stellingkorenmolen en in 1986 gerestaureerd – viert dit jaar een jubileum. Daarnaast is het het Jaar van de Molenaar én komend weekend Nationale Molendag. Hoog tijd voor een kijkje in de jarige molen aan de Benthuizense Dorpsstraat.

Vier verdiepingen hoog is de korenmolen die door ruim dertig vrijwilligers draaiende gehouden wordt. Beneden de winkel. Op de eerste verdieping het molenaarskantoor. Een verdieping hoger de plek waar de zakken gevuld worden met gemalen meel, dat weer van een verdieping hoger uit de maalstoelen komt. Drie deuren op de tweede verdieping komen uit op de stelling, een soort balkon rondom de molen. ‘Er zijn drie deuren, zodat er altijd een uitgang is die niet uitkomt bij de wieken,’ legt molenaar Henk Kooi uit.

Kooi is één van de twaalf molenaars op De Haas. Een deel van deze twaalf is in opleiding, De Haas is dan ook een erkend leerbedrijf voor Vereniging De Hollandsche Molen.

Naam De Haas

De naam voor de molen werd bedacht in een tijd dat veel molens de naam van een dier kregen. ‘Waarschijnlijk werd gekozen voor De Haas, omdat De Haas een kleine molen is en hij op een positie stond waar hij veel wind kon vangen,’ vertelt secretaris Dries Janse.

‘Er is maar één soortgelijke molen. De naam kan ook ontstaan zijn, omdat de eerste eigenaar Willem Overgaauw heette.’ Janse doelt daarmee op gauw, een ander woord voor snel. 

Pannenkoeken

De molenaars malen elke week ongeveer 250 kilo meel. ‘Vooral het pannenkoekenmeel is populair,’ vertelt molenaarsleerling Helma van Zwieten. ‘Dat noemen we Lemairemeel, daarin zitten bloem en extra veel griezen.’

Dat de inwoners in de jaren tachtig massaal hun portemonnee trokken om de molen van de sloop te redden, is vast deels te danken aan die heerlijke pannenkoeken. Ook voor educatie is de molen belangrijk. Vóór coronatijd brachten groep 6/7 van de twee basisscholen in Benthuizen (en ook van basisscholen uit een wijdere omgeving) elk schooljaar een bezoek aan de molen. ‘Dat hopen we binnenkort weer op te starten,’ meldt Janse.

Terug naar de pannenkoeken. Deze lekkernij, gebakken met meel van Korenmolen De Haas, is zaterdag 14 mei van 10.00 tot 12.00 uur te proeven op het molenplein voor de molen. Tijdens Nationale Molendag, om 12.30 uur, komen daarnaast burgemeester Liesbeth Spies en kinderburgemeester Safae het jubileumjaar van de molen openen. En van 13.00 tot 15.00 uur is er een optreden van Sophie’s Big Band. Ook de molenwinkel is open.

Fotowedstrijd

Vanwege het jubileumjaar heeft Stichting Korenmolen De Haas een fotowedstrijd uitgeschreven. Meer info is te vinden via deze link. Verder staat een bakwedstrijd gepland en de stichting hoopt in het najaar een fietstocht langs molens in de omgeving te organiseren. ‘Ook verkopen we een jubileum witbier, we hebben elke maand een jubileumaanbieding, speciale 250 jaar stickers en om alle producten in de winkel zitten feestelijke, roodwitblauwe lintjes.’

Korenmolen De Haas is vrijwel elke zaterdag te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de openstelling is ook de winkel geopend. Vrijdag is de winkel open van 13.00 tot 16.00 uur.

Programma Molendag Alphen aan den Rijn

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei zijn meerdere molens in de gemeente Alphen aan den Rijn geopend vanwege Nationale Molendag. Hieronder een overzicht:

  • De Eendracht, Gouwsluisseweg 46 Alphen, open zaterdag (9.00-17.00 uur)

  • De Rijnenburgermolen, Van Beethovenlaan 63-a Hazerswoude-Rijndijk, open zaterdag (10.00-17.00 uur) en zondag (12.00-17.00 uur)

  • Molen No. 3 (bovenmolen), Kortsteeksterweg 24 Aarlanderveen, alleen op zondag te bezichtigen maar niet in bedrijf

  • Molen No. 4 (de Put), Kerkvaartsweg 61 Aarlanderveen, open zaterdag (10.00-17.00 uur)

  • De Groenendijkse Molen, Groenendijksepolder 2, Hazerswoude-Rijndijk, open zaterdag (12.30-17.00 uur)

  • De Haas, Dorpsstraat 141 Benthuizen, open zaterdag (10.00-16.00 uur)