Beoogde nieuwe coalitie in Alphen: Nieuw Elan, VVD, CDA, GroenLinks

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Nieuw Elan gaat de nog te benoemen informateur aan laten sturen om in eerste instantie te proberen een coalitie met Nieuw Elan, VVD, CDA en GroenLinks te vormen. 'CDA is een heel betrouwbare partner en heeft ons de afgelopen vier jaar altijd gesteund. Maar ook met winnaars VVD en GroenLinks moeten we aan tafel', zegt kandidaat-wethouder, partij-oprichter en onderhandelaar Gerard van As in een interview met Studio Alphen.

Nieuw Elan, die met CDA en VVD al een meerderheid heeft, wil een breed college en gaat daarom toch op zoek naar een vierde partij. 'Je moet denken aan een raadsprogramma dat gesteund wordt door zo veel mogelijk zetels', kondigt lijsttrekker André de Jeu aan. CDA stelt zich nederig op. 'We wachten de uitnodiging van Nieuw Elan af', zegt Marjon Verkleij. VVD heeft iets meer bravoure: 'Vandaag feest vieren, maar binnenkort onderhandelen!'

'Drie van vijf wethouders sneuvelen'

Als een coalitie Nieuw Elan-CDA-VVD-GroenLinks gevormd gaat worden, zullen drie van de vijf Alphense wethouders hun baan verliezen. CDA moet één van opofferen. Dat wordt in principe Han de Jager, omdat Kees van Velzen wethouderskandidaat nummer één is. Ook voor D66 (Ed de Leest) en ChristenUnie (Michel du Chatinier) is dan geen plek in het college. Nieuw Elan, met Gerard van As als wethouder, zal nog tenminste één - en misschien zelfs twee - wethouders mogen leveren.

'Wij zullen ons op moeten gaan maken voor een andere rol, in de oppositie', reageert D66-lijsttrekker Inge Prins. 'Als je kijkt naar die vier partijen hebben zij een heel mooi aantal om een coalitie te vormen en vallen wij er buiten', vult lijsttrekker Du Chatinier aan. Vier jaar geleden leek ChristenUnie ook buiten de boot te vallen, maar toen SP op het laatste moment uit de onderhandelingen stapte kreeg ChristenUnie alsnog een plek in de coalitie.

GroenLinks in coalitie?

GroenLinks mag gaan onderhandelen. Maar dat wordt ook direct een probleem. Nieuw Elan, VVD en CDA willen bouwen in een polder als de Gnephoek, GroenLinks niet. En laat dit nu net hét grote thema zijn van deze gemeenteraadsverkiezingen. 'Dat wordt een issue', zegt René Driesen (GroenLinks). 'De kiezer heeft gezegd: niet bouwen in de Gnephoek. Daardoor hebben wij die twee zetels winst. De andere partijen zullen rekening moeten houden met deze wil van de kiezer.'

Pas als GroenLinks afhaakt, komt ChristenUnie aan bod. GroenLinks zal normaal gesproken alleen maar weglopen van de coalitie-onderhandelingen als er in de Gnephoek dermate gebouwd wordt dat Driesen niet ziet zitten. ChristenUnie denkt ongeveer hetzelfde over woningbouw als Nieuw Elan, VVD en CDA. D66, dat drie zetels heeft, ligt met woningbouw meer op de lijn GroenLinks. Ook bij het eventueel afhaken van GroenLinks zal gezocht gaan worden naar een vierde partij.