Beroep van molenaar wordt cultureel erfgoed van UNESCO

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het beroep van molenaar is door UNESCO toegevoegd aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Dat is donderdag besloten in Zuid-Korea tijdens de vergadering van het comité van het UNESCO-verdrag.

Immaterieel erfgoed bestaat uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan volgende generaties. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders hebben zich ingespannen om het molenaarschap op de lijst te krijgen.

In Nederland zijn nog zo'n veertig professionele molenaars over. Johan Slingerland, molenaar van één van de molens van de molenviergang in Aarlanderveen, is zo'n professionele molenaar. Hij liet eerder al weten te hopen op meer erkenning voor het molenaarschap. 'Ik hoop dat ze merken wat het molenaarsvak precies inhoudt. Het wordt tegenwoordig op veel manieren gedaan, ook hobbymatig. Maar dat staat vrij ver weg van het echte molenaarsvak', aldus Slingerland.

De molenviergang in Aarlanderveen is uniek. Waar de meeste polders droog gepompt worden door een gemaal, gebeurt dat alleen in Aarlanderveen nog met vier poldermolens.

Voor het eerst op de lijst

Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven zegt trots te zijn. ‘Het is fantastisch dat voor het eerst Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst. Het molenaarschap is een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland’, aldus Van Engelshoven.

Aan alle molenaars is een oproep gedaan om tot en met zondag de molens in de zogeheten vreugdestand te zetten. Daarbij staan de wieken stil, met de bovenste wiek rechts van het midden.