Beste klassering Maureen Koster ooit: ‘Maar, ik kan beter op de vijf kilometer’

BOSKOOP/ALPHEN AAN DEN RIJN - Achtste is Maureen Koster zondagavond geworden op de Europese kampioenschappen atletiek op de 5000 meter. Het is haar beste klassering ooit op een outdoor-EK, -WK of Olympische Spelen. Sterker nog, het was voor het eerst dat de 26-jarige Boskoopse een finale liep op een groot continentaal of mondiaal toernooi in de buitenlucht.

'Ik heb genoten van dit toernooi. Ik weet alleen dat ik beter kan op de vijf kilometer', blikt Koster bij Studio Alphen terug op de EK. Zo'n 35 seconden achter winnares Sifan Hassan (Nederland) kwam de middellange afstandloopster over de eindstreep in het Olympiastadion van de Duitse hoofdstad Berlijn. Ze klokte 15.21,64 tegenover 14.46,12 voor Hassan.

'Ik kan het resultaat accepteren. Maar, ik had wel gehoopt dat mijn niveau beter zou zijn', erkent Koster. 'Tactisch heb ik niks laten liggen en de wedstrijd was eigenlijk perfect voor mij. Ik had alleen op dit moment niet het niveau om de aansluiting te vinden met de kopgroep.' Voor het podium kwam Koster, in met afstand het sterkste EK-deelnemersveld in jaren, 24 seconden tekort.

Twee zware jaren

Koster heeft niet de meest gelukkigste jaren achter de rug. In 2016 werd ze vlak voor de EK-finale ziek en moest zich afmelden. Op de Olympische Spelen (2016) was ze overtraind en kon Koster geen potten breken. Een blessure zorgde ervoor dat Koster zich vorig jaar afmeldde voor de WK.

'Na twee zware jaren heb ik dit jaar op safe getraind, bewust het indoorseizoen overgeslagen en ook minder wedstrijden gedaan. Ik ben heel erg blij met het feit dat ik weer fit en gezond ben en er plezier in heb.'

In het stadion zaten 75.000 toeschouwers, waaronder de ouders van Koster die speciaal voor dit EK naar Berlijn waren afgereisd. Op televisie keken tientallen miljoenen mensen over de hele wereld naar de race van Koster en co.

Volgend jaar weer indoor

Volgend jaar gaat Koster wel weer indoorwedstrijden lopen. In 2015 werd ze derde op de EK indoor. Een jaar later was ze de nummer vier van de wereld op de WK en in 2017 liep Koster de vierde tijd op de EK indoor. Allemaal op de 3000 meter. 'Volgend jaar ga ik weer indoor doen en meer wedstrijden lopen. Dan weet ik zeker dat mijn niveau beter zal zijn', zegt Koster strijdbaar.

Lees ook: Maureen Koster achtste op 5000 meter bij EK atletiek