Betaald parkeren De Ridderhof per 1 juni afgeschaft, renovatie winkelcentrum in 2021

Foto: SUM Architecten
Foto: SUM Architecten
Foto: SUM Architecten
Foto: SUM Architecten
Foto: SUM Architecten
Foto: SUM Architecten
Foto: SUM Architecten

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vanaf 1 juni wordt betaald parkeren opgeheven rond winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Zowel in de parkeergarage onder het winkelcentrum als op het naastgelegen Aïdaplein en Carmenplein hoeft niet langer betaald te worden.

De Ridderhof gaat gerenoveerd worden. Om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken voor bezoekers, wordt al langdurig gesproken over het afschaffen van betaald parkeren. Omdat de verbouwing volgend jaar start en De Ridderhof door de werkzaamheden extra belast wordt, heeft de gemeente Alphen besloten om betaald parkeren te beëindigen.

In tegenstelling tot andere winkelcentra in Alphen is betaald parkeren rond De Ridderhof niet noodzakelijk om tot een sluitende exploitatie van het winkelgebied te komen. Veertig jaar geleden werd betaald parkeren ingevoerd omdat omwonenden tijdens de warme zomer- en koude wintermaanden hun auto's massaal parkeerden in de garage.
In 2005 werd de parkeergarage met hekwerk afgesloten, omdat De Ridderhof veel last had van hangjongeren. Om het hek te financieren werd afgesproken het betaald parkeren met twintig jaar te verlengen. Die afspraak wordt 5,5 jaar voor tijd ontbonden.

De 38 abonnementhouders hebben een jaarovereenkomst die loopt tot 1 juni. Om die reden is ook voor 1 juni als einddatum gekozen, zodat geen geld terugbetaald hoeft te worden. Het betaald parkeren keert na de modernisering niet terug rond De Ridderhof, meldt de gemeente Alphen.

Hoe komt De Ridderhof eruit te zien na de renovatie?

Al jaren wordt gesproken over het opknappen van winkelcentrum De Ridderhof. Met name na het schietdrama op 9 april 2011 nam het aantal bezoekers flink af. Maar de renovatie liet jarenlang op zich wachten omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden. Tijdens de algemene ledenvergadering in december 2019 hebben de eigenaren van het winkelcentrum groen licht gegeven voor de verbouwing. De werkzaamheden starten in 2021.

Winkelcentrum De Ridderhof gaat voor zo'n 25 miljoen euro gerenoveerd worden. De vleugel waar onder andere supermarkt Albert Heijn gevestigd is, wordt ingekort. Tegen het bestaande middenplein komt een nieuw supermarktblok en op het vrijgekomen stuk grond wordt een woontoren gebouwd.

De tentdaken en lichtkoepels verdwijnen en worden vervangen door een nieuw dak waardoor er meer licht het winkelcentrum in komt. De entree aan de kant van de Troubadourweg wordt volledig vernieuwd. Ook worden de winkelpuien strakgetrokken. Het winkelcentrum moet het sociale hart van de wijk worden.

Hieronder zijn impressies van het vernieuwde winkelcentrum te zien, gemaakt door SUM Architecten.