Gemeente Alphen wil niet meebetalen aan nieuwe schaatshal in Leiden

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn gaat niet meebetalen aan de bouw van een nieuwe ijshal in Leiden. De gemeente Leiden had gevraagd of Alphen bijna 700.000 euro wilde meebetalen, maar Alphen weigert dat.

De schaatsbaan in Leiden moet een 333-meterbaan worden. Omdat officiële langebaanwedstrijden op 400-meterbanen worden georganiseerd, is de kans volgens de Alphense wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) klein dat de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) wedstrijden gaat organiseren op de nieuw te bouwen ijsvloer in Leiden. Nederland telt twintig 400-meterbanen. Vier van deze schaatsbanen liggen binnen een straal van 50 kilometer van Alphen.

'De meerkosten van ruim drie miljoen euro (dat is het bedrag dat Leiden als co-financiering eist van omliggende gemeenten om de nieuwe ijshal te bouwen, red.) wegen voor het college niet op tegen de relatief beperkte voordelen van mogelijk hogere bezoekersaantallen. Bovendien hebben alleen de verenigingen baat bij een 333-meterbaan. De recreatieve schaatser gaat het verschil nauwelijks merken', meent het Alphense gemeentebestuur.

Verenigingen

Eind vorig jaar liet Bart de Vries van STC De Rijnstreek aan Studio Alphen weten dat een 333-meterbaan voor verenigingen in de regio wenselijk zou zijn‘Een nieuwe 250-meterbaan is al mooi, maar we kunnen pas echt uit de voeten met een 333-meterbaan’, aldus De Vries in november. 

Volgens hem haken veel kinderen nu af op het moment dat ze voor de keus staan om echt serieus door te gaan met schaatsen. ‘Daarvoor moeten ze nu naar Den Haag en dat is toch vaak te ver weg’, vertelde De Vries. En daarmee gaat volgens hem misschien veel talent verloren voor de sport.

Impressie: Schaatsbaan Leiden