Bouw 1200 extra woningen Rijnhaven stap dichterbij, miljoenensubsidie voor uitkopen bedrijven

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn ontvangt 5 miljoen euro subsidie van het Rijk om het Rijnhavengebied verder te transformeren van een industrieterrein tot een nieuwe woonwijk. Eerder werd al bekend dat de provincie Zuid-Holland bijna 1 miljoen euro schenkt, zelf investeert de gemeente 4 miljoen euro.

De subsidies worden onder meer gebruikt om veevoerfabriek Van der Bijl en zandhandel Van der Waal uit te kopen. De aanwezigheid van beide bedrijven aan de Alphense Energieweg blokkeert de bouw van zo'n 1200 woningen.

Vanwege de geurcontouren mogen geen huizen te dicht bij de fabrieken gebouwd worden. Toekomstige bewoners kunnen dan stankoverlast ervaren. Het uitplaatsen van de bedrijven naar een andere locatie, betekent dat die woningen er alsnog kunnen komen.

2000 huizen

'Met de bijdrage kunnen we de resterende twee milieubelemmeringen wegnemen en ontstaat er ruimte voor circa 2000 woningen. Zonder de bijdrage zou de transformatie beperkt blijven tot de ontwikkeling van circa 850 woningen', reageert wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) van wonen tevreden op het nieuws.

Sinds een aantal jaren bouwt de gemeente een groot aantal woningen aan de Rijnhavenkade, tussen winkelcentrum Baronie en zwembad De Hoorn. Ook is de haven zelf gerenoveerd.