Wordt De Hoorn meer dan een zwembad? ‘Van eerstelijnszorg tot revalidatie’

De Hoorn Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wordt zwembad De Hoorn in Alphen aan den Rijn getransformeerd tot een sport- en gezondheidscentrum? Een jaar geleden besloot de gemeenteraad dat onderzocht gaat worden of dit tot de mogelijkheden behoort en in de komende maanden wordt het onderzoek ook daadwerkelijk uitgevoerd.

'Ik ben voorstander van een vitaliteitscentrum met water', zegt wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan, sport). Via een zogeheten right to challenge-traject gaat de gemeente Alphen aan den Rijn op zoek naar goede ideeën en initiatiefnemers. Moeten bijvoorbeeld alle zwemfaciliteiten in De Hoorn behouden blijven? En welke zorgfuncties kunnen toegevoegd worden?

Bij right to challenge, het recht tot uitdagen, krijgen burgers het recht van de overheid om een specifieke publieke taak van hen over te nemen. Dat kan bijvoorbeeld als zij van mening zijn een bepaalde lokale dienstverlening goedkoper of beter te kunnen uitvoeren.

Vorig jaar november besloot de gemeenteraad - na een discussie die de lokale politiek ongeveer een jaar bezighield - om de subsidie van de Alphense zwembaden AquaRijn en De Hoorn niet met 250.000 euro terug te schroeven, zoals aanvankelijk was afgesproken. Als dat niet was gebeurd, had het zwembad het hoofd niet boven water kunnen houden. Wel werd afgesproken om te onderzoeken of De Hoorn zich kan transformeren tot een vitaliteitscentrum om zo extra inkomsten te genereren.

Het zwembad aan de Van Foreestlaan is volgens wethouder Schotanus een ideale locatie voor zo'n sport- en gezondheidscentrum omdat de komende jaren in de omgeving van de Rijnhaven een compleet nieuwe woonwijk wordt gebouwd. 'Hoe kan De Hoorn een meerwaarde zijn voor dat gebied en voor ons als samenleving?', is een van de vragen waar Schotanus een antwoord op wil hebben. Amerena - een zwembad, sporthal, sportschool en fysiotherapie in één - in Amersfoort noemt Schotanus als voorbeeld.

'Op palen boven parkeerterrein'

DeThermen2 is de exploitant van AquaRijn en De Hoorn. Directeur Remco Pielstroom zou graag alle zorg van de eerstelijns tot revalidatie een onderkomen geven. 'Het hele proces van naar de huisarts gaan met een eerste kwaaltje, tot een operatie - eventueel met een bijbehorende overnachting bij het naastgelegen Van der Valk Avifauna-hotel, en revalidatie onder één dak', ziet Pielstroom als de meest ideale situatie. Ook aan fystiotherapie, apothekerszorg, een tandartspraktijk en een buurthuisfunctie wordt gedacht.

Maar ook de zwembadfunctie mag niet verdwijnen. In Pielstrooms ogen moeten het recreatie- en doelgroepenbad sowieso blijven. Deze binnenzwemfaciliteiten zijn nergens anders in Alphen. Een wedstrijdbad is ook voor handen in AquaRijn, maar wel zonder duikplank (schoonspringen) en diepte (duikverenigingen, brandweer). 'En het mag sowieso niet ten koste gaan van zwemlessen. Dat is onze basisbehoefte.'

Grote vraag is, zeker als je het buitenzwembad en de ligweide wil behouden, waar moet dat vitaliteitscentrum aan De Hoorn worden aangebouwd? 'Op palen boven het parkeerterrein', meent Pielstroom. Ook ziet de zwembaddirecteur mogelijkheden om aan te bouwen op de strook tussen het zwembadcomplex en het even verderop gelegen casino. Over het Amersfoort-model zegt Pielstroom te hopen dat, als dat er komt, ook de eerstelijnszorg een onderdeel wordt.

Lees ook: Zwembad De Hoorn wordt mogelijk sportontmoetings- en gezondheidscentrum