OBS De Vroonhoeve ontvangt Bronzen certificaat project Eco-Schools: ‘Een waardering voor het harde werk’

ALPHEN AAN DEN RIJN –  Inzet tonen voor de duurzaamheid binnen de schoolmuren: het gebeurt bij basisschool De Vroonhoeve uit Alphen aan den Rijn. Sinds 2021 heeft de school zich verbonden aan het duurzaamheidsproject Eco-Schools. De Vroonhoeve heeft nu voor alle inspanningen het zogenoemde Bronzen certificaat in ontvangst mogen nemen.

Eco-Schools is een programma voor scholen die samen met leerlingen werk maken van het duurzaam denken en doen. Door onder meer samenwerking, communicatie en innovatief en creatief denken, kan een bijdrage worden geleverd aan de duurzaamheid van de school. Het uitgangspunt hierbij is dat leerlingen centraal staan en naast iets goeds te doen voor het klimaat, ook werken aan die verschillende vaardigheden.

Om de leerlingen er zoveel mogelijk bij te betrekken, is er een zogenoemd Eco-Team gevormd, dat bestaat uit elf leerlingen van de groepen 5 t/m 8. Het team is aangevuld met een betrokken leerkracht en twee ouders. Eén keer per jaar kiest dit team een centraal thema, waar dat schooljaar aan gewerkt wordt. Dit jaar was het thema ‘Water’.

Waterchallenge

Het Eco-Team is onder meer op excursie geweest naar een waterzuiveringsbedrijf en heeft zo meer geleerd over het schoonmaken van water. Met deze geleerde informatie heeft het team de andere leerlingen van de school kennis laten maken met het zuiveringsproces. Uiteindelijk is er een ‘waterchallenge’ georganiseerd, waarbij leerlingen en docenten werden gemotiveerd om meer water te drinken en zo voor minder afval te zorgen.

Bovendien is het Eco-Team op bezoek geweest in het gemeentehuis om te kijken op welke manier er een samenwerking tot stand kan worden gebracht. De leerlingen proberen zo het duurzaamheidsprofiel van de school terug te laten komen.

Zilveren certificaat en Groene Vlag

Door alle ‘duurzame’ inspanningen heeft de basisschool het Bronzen certificaat van de organisatie van Eco-Schools verdiend. De volgende stappen zijn het behalen van het Zilveren certificaat en uiteindelijk de Groene Vlag. Door deze verschillende stappen te voltooien, wordt de duurzame verandering die op school in gang is gezet gesymboliseerd en dat vindt de school erg fijn: ‘We zijn heel blij met het ontvangen van het Bronzen certificaat. Het is een waardering voor al het werk dat het Eco-Team de afgelopen jaren heeft verricht.’